DOC//Un nou episod în scandalul demisiei șefei de la Urgența Prespitalicească

Viorica Mija
02/04/2024
Colaj CIJM

La Judecătoria Chișinău, sediul Centru, este reluată de la zero examinarea cauzei fostului director al Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Natalia Catanoi, și Ministerul Sănătății. Ședința de pregătire este programată pentru data de 5 aprilie. În iulie 2023, Curtea de Apel Chișinău a remis primei instanțe cererea de chemare în instanță a lui Catanoi, care a constestat actul prin care a fost demisă din funcție de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco. Demisia sa a fost marcată de mai multe declarații scandaloase.

Natalia Catanoi a depus cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Sănătății pe 14 februarie curent.  Fosta șefă CNAMUP a cerut anularea ordinului de demisie, restabilirea în funcție și încasarea plăților salariale. Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, din 21 aprilie 2023, judecătorul specializat în materie de contencios administrativ și-a declinat competența de la examinarea cauzei civile în favoarea completului specializat în materie civilă. Ulterior, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a suspendat examinarea și a transmis dosarul la Curtea de Apel Chișinău pentru soluționarea conflictului negativ de competență apărut. Studiind materialele cauzei, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a dispus remiterea cauzei la sediul central al Judecătoriei Chișinău.  

La începutul anului 2023, decizia ministrei Sănătăţii, Ala Nemerenco, de a o suspenda din funcţie pe directoarea CNAMUP, pe perioada anchetei de serviciu, a provocat dispute aprinse dintre cele două funcţionare. Ala Nemerenco a declarat că Natalia Catanoi nu a făcut față sarcinilor impus, iar şefa de la CNAMUP s-a plâns că ministra „şi-a şters de ea picioarele”.

„La numirea Dumneaei în funcție, ministerul în calitate de Fondator, luând în considerare faptul că țara se află în situație de urgență, cu un război alături, i-a înaintat obiective clare pentru un termen scurt - restructurarea și modernizarea instituției, îmbunătățirea calității serviciilor medicale, creșterea rapidității intervențiilor și curățirea de toate schemele vechi de corupție și elemente penale. Pentru că directorul nu s-a isprăvit nici cu una din misiuni, și nu a demonstrat abilități de a gestiona o așa instituție mare, ba mai mult, oferă protecție personală și menține în funcții penali, iar pentru ca să nu fie atinsă, și-a tras mai recent și un carnet de partid PAS, am luat decizia de a-i cere demisia, iar din moment ce a refuzat, am suspendat-o în condițiile legii, cu deschiderea anchetei de serviciu”, a explicat Ala Nemerenco într-o postare pe Facebook.

Ministra Sănătăţii a precizat că CNAMUP este „o instituție strategică, una din cele mai importante în țară, care gestionează serviciul național de ambulanță, cu un colectiv de circa 6000 personal și un buget de peste un miliard de lei. S-a făcut renumită prin mai multe dosare de corupție deschise în anii 2017-2018 directorului de atunci Boris Golovin care activează bine-merci și astăzi cu suportul dnei director”.

Natalia Catanoi nu a ezitat să vină cu o replică. Aceasta a respins acuzaţiile ministrei.

„În toate aceste 6 luni nu am fost verificată niciodată, nu am avut plângeri și nu au fost decese, așa cum s-a menționat. Din contra, au fost tot mai multe resuscitări cu succes. În toată această perioadă, nu am fost susținută și am fost călcată în picioare, menționându-mi-se ca să mă retrag din funcție. Nu, eu nu am făcut asta și nu am ce pierde...eu sunt cu capul sus, indiferent de decizia comisiei”, a declarat Natalia Catanoi.

Viorica Mija
02/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii