Dodon îi răspunde fostului procuror general Harunjen: „Conservele lui Plahotniuc”

Anticoruptie.md
18/11/2022
Colaj CIJM, surse deschise

Fostul președinte, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu și cercetat penal pentru corupţie pasivă, abuz în serviciu, îmbogățire ilicită și finanţare ilegală a unui partid politic, spune că decretul de demisie a fostului procuror general, Eduard Harunjen, este unul legal, deoarece a fost emis în baza cererii sale. Comentariul vine după ce Harunjen a declarat că decretul prezidențial din 2019 a fost viciat de mai multe circumstanțe și că-l va contesta în instanță.  

„A fost numit legal în 2016, iar Nicolae Timofti l-a numit procuror general. Ulterior, a depus cerere de demisie și eu am semnat decretul. Nu știu de presiunile despre care vorbește, lasă să demonstreze”, a punctat Dodon, pentru N4.

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au luat act, joi, de cererea depusă la Președinție de fostul procuror general Eduard Harunjen, care solicită anularea decretului din 2019, semnat de Igor Dodon, prin care i-a fost acceptată demisia din funcția de procuror general.

Harunjen le-a declarat membrilor CSP că și-a dat demisia sub presiune. În replică, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, l-a numit pe Harunjen exponent al clanului Plahotniuc și l-a învinuit că ar vrea să se întoarcă în istoria statului capturat al lui Vlad Plahotniuc.

„Decretul prezidențial a fost emis în baza cererii de demise, pe care ați depus-o, dar nu în baza hotărârii Parlamentului”, a mai explicat Litvinenco.

Pe 11 iulie 2019, Eduard Harunjen, și-a anunțat demisia din funcția de procuror general, la o zi după ce Parlamentul a constatat că Harunjen ar fi fost promovat cu încălcarea legislației. Odată cu anunțul privind demisia, Harunjen a distribuit o adresare, în care a invocat atacuri și presiuni din partea unor grupuri de interese și politicieni, fără însă a da și nume.

 

Anticoruptie.md
18/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii