Doi bancheri ruși, condamnați la ani grei de închisoare în dosarul Laundromat

Anticoruptie.md
16/03/2021

Fostul proprietar al Băncii European Express, Oleg Kuzmin și bancherul Alexandr Grigoriev au fost recunoscuți vinovați de implicare în schema de spălare de bani în proporții deosebit de mari, așa-numitul Laundromat. Kuzmin a fost condamnat luni la nouă ani de închisoare, iar Grigoriev a primit o pedeapsă de 12 ani de detenție, scrie kommersant.ru.

Cei doi bancheri au pledat vinovați și au încheiat acorduri cu procurorii, în cadrul cărora au depus mărturii împotriva altor presupuși participanți la infracțiune.

Instanța a fost pe deplin de acord cu concluziile anchetei că, din iunie 2013 până în mai 2014, Oleg Kuzmin, acționând „din interese materiale” ca parte a unei comunități criminale, a transferat bani din conturile sale bancare în „conturile bancare ale nerezidentului” - Moldova Moldindconbank. În același timp, organizațiile ruse de control „au primit informații deliberat false” despre scopul acestor transferuri.

Toate tranzacțiile dubioase efectuate de banca lui Oleg Kuzmin, în valoare totală de 1 miliard de dolari la cursul de schimb de atunci, au fost efectuate în cadrul așa numitei scheme „moldovenești”.

În același timp, instanța a menționat că inculpatul a respectat pe deplin toate condițiile acordului de cooperare, încheiat cu acesta în martie 2020. Drept urmare, instanța a redus din pedeapsa solicitată de către reprezentantul Procuraturii Generale cu un an, condamnându-l pe Oleg Kuzmin la nouă ani de închisoare în penitenciar cu regim strict și la o amendă de 1 milion de ruble.

De asemenea, instanța a transferat la bugetul de stat cele 235,5 mii de ruble și 1,1 mii de euro confiscate de la bancher, automobilele de model Mercedes AMG 4MATIC și Toyota Land Cruiser 200, motocicletele Harley-Davidson și Honda.

Komersant notează că sentința a fost o surpriză pentru Oleg Kuzmin. Bancherul spera că va primi o pedeapsă minimă sau chiar cu suspendare.

Avocatul lui Kuzmin consideră că verdictul este „nerezonabil de dur” și îl va ataca cât de curând posibil. 

Amintim că Oleg Kuzmin a fost reținut în iunie 2019, iar în februarie curent a fost trimis pe banca acuzaților. Acesta și-a recunoscut integral vina și a semnat o înțelegere cu procurorii. El a depus mărturii împotriva unor politicieni și oameni de afaceri implicați în operațiuni criminale, între care Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Renato Usatîi și Ilan Șor.

Licența European Express Bank a fost revocată în 2014, după ce s-a constatat că peste 100 de firme rusești și 20 de bănci au fost implicate în schema frauduloasă numită Laundromat, prin care s-au spălat sute de miliarde de ruble.

Schema de spălare de bani din Federația Rusă prin sistemul bancar și judiciar din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, cunoscută drept „spălătoria rusească” sau „Laundromat” a fost deconspirată de jurnaliştii OCCRP, inclusiv Rise Moldova, în colaborare cu reporteri de la publicaţia rusească „Novaia Gazeta”, ziarul britanic „The Guardian” şi alte instituţii media.  Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În R. Moldova au fost spălaţi 22,3 miliarde de dolari.

Anticoruptie.md
16/03/2021Become a Patron!

Comentarii