Doi „colaboratori ai ocupației române”, reabilitați după 75 de ani

Julieta Savițchi
10/09/2019

Doi basarabeni, un bărbat și o femeie, condamnați în 1944 de Tribunalul militar al Armatei Roșii la câte zece ani de detenție pentru „colaborare cu ocupanții români”, au fost reabilitați post-mortem de Curtea Supremă de Justiție, la solicitarea Procuraturii Generale.

Nisim Tcaci a fost condamnat, la 24 aprilie 1944, fiind învinuit de trădare de Patrie. Bărbatul a fost găsit vinovat pentru că, în 1941, fiind înrolat în Armata Roșie, „s-a predat inamicului fără a opune rezistență”. După ce a fost eliberat din lagărul pentru prizonieri, a revenit în satul natal și a fost angajat în calitate de polițist de către autoritățile române.

Nisim Tcaci și-a recunoscut parțial „vinovăția” și a declarat că în calitate de polițist era responsabil de menţinerea ordinii publice şi reţinerea persoanelor suspecte. Pe lângă cei zece ani de detenție, Nisim Tcaci a fost lipsit de drepturile cetățeneșți, pe un termen de 3 ani, iar averea i-a fost confiscată.

Domna Leșan a fost condamnată, la 18 iunie 1944, fiind decăzută din drepturile cetățenești, pe un termen de 5 ani, cu confiscarea averii. Femeia a fost găsită vinovată pentru că, în anul 1942, s-a angajat în funcția de interpret și secretar al preturilor române din satele Țebricova și Grosulova. Leșan a mai fost găsită vinovată și de faptul că a călătorit, timp de trei luni, prin România, a vorbit la Radio București, în timpul interpretării imnului și cântecelor naționale românești și a făcut poze cu soția mareșalului Ion Antonescu.

Recursurile au fost depuse de procurorul general adjunct, Mircea Roșioru. Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Roșioru a precizat că există un acord dintre Procuratură și Serviciul de Informații și Securitate. ”Cei de la Securitate ne transmit dosarele victimelelor represiunilor politice, noi le examinăm și dacă constatăm că cineva a fost condamnat pe nedrept în perioada sovietică, solicităm să fie reabilitat. De asemenea, examinăm și plângerile depuse de urmașii celor condamnați pe criterii politice”, a precizat omul legii. 

Julieta Savițchi
10/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii