Doi funcţionari publici, subiecţi ai mai multor anchete CIJM, vor fi investigaţi de inspectorii de integritate

Julieta Saviţchi
21/11/2022
Facebook

Doi funcţionari publici, soţ şi soţie, care au fost subiecţi ai mai multor anchete ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM) au ajuns în atenţia inspectorilor de integritate. Este vorba despre consilierul raionului Criuleni, Victor Cojocaru, şi soţia sa, Liuba Cojocaru, primăriţa satului Măgdăceşti din acelaşi raion.

Procesul verbal privind iniţierea controlului în privinţa soţilor Cojocaru a fost iniţiată în baza sesizării unor consilieri locali.

Centrul de investigații Jurnalistice a arătat anul trecut într-o investigație jurnalistică  cum primăriţa satului Măgdăceşti, Liuba Cojocaru, s-a pricopsit cu un milion 600 de mii de lei după ce a revândut administraţiei publice un imobil în care se afla o grădiniță de copii, reconstruit în baza şcolii vechi a satului. Familia Cojocaru a procurat cu 12 ani în urmă imobilul de la Primăria Măgdăceşti cu 300.000 de lei. 

Îm anchetă s-a menţionat că familia Cojocaru, pe lângă alte imobile, deţine o casă de milioane în Măgdăceşti, cu suprafaţa de 199,1 metri pătraţi, raportară la preţul de numai 186.000 de lei.

La 24 martie 2021, Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privinţa controlului averii Liubei Cojocaru pentru perioada de 1 ianuarie 2012 – 2021 august 2020. În document se menţionează că între averea dobândită de către Liuba Cojocaru, soțul acesteia, precum și copilul minor, pe parcursul exercitării mandatului de primar al satului Măgdăcești, şi veniturile obținute în aceeași perioadă nu există o diferență substanțială. La fel, ANI nu a constatat existența unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea unei infracțiuni sau încălcarea legislației fiscale.

CIJM a mai scris şi despre schemele de încasare a taxelor de la locuitorii din Măgdăceşti pentru iluminatul stradal, care este un serviciu public, neregulile depistate la Primărie de Inspecţia Financiară, dar şi presupusa agresare fizică de către Victor Cojocaru a unei consiliere locale.

Julieta Saviţchi
21/11/2022Follow us on Telegram

Comentarii