Doi șoferi cu acte falsificate s-au ales cu dosare penale la încercarea de a traversa frontiera de stat

Irina Odobescu
26/12/2020
Foto simbol, Foto: Poliția de Frontieră via Facebook

Doi șoferi cu acte falsificate s-au ales cu dosare penale la încercarea de a traversa frontiera de stat la punctul de trecere Palanca-Maiaki-Udobnoe. În ambele cazuri, conaționalii au apelat la intermediari pentru a-și perfecta actele contrafăcute în Federația Rusă. 

În primul caz e vorba de un cetățean moldovean de 34 de ani care revenea din Federația Rusă. La cercetraea actelor s-a constatat că permisul de conducere e fals. Conducătorul auto a recunoscut că în Rusia a apelat la un necunoscut pentru a-și perfecta documentul, ceea ce-i permitea să conducă autovehicule pentru categoriile B și C.

Cel de-al doilea moldovean, cu permisul de conducere falsificat, a fost identificat luni seara, în jurul orei 19:30. Deconspirarea acțiunii ilegale a avut loc în cadrul formalităților de control al trecerii frontierei de stat pe sensul de intrare în țară. Șoferul de 23 de ani a declarat că pe internet a găsit date de contact a unor persoane care se ocupă cu perfectarea actelor oficiale. Contra unei plăți a obținut permisul de conduce, care ar fi emis de autoritățile ruse pe numele său.

Tinerii șoferi și-au continuat deplasarea doar că în calitate de pasageri. Totodată, polițiștii de frontieră le-au întocmit procese verbale de constatare a infracțiunii prevăzute de art.361 (al.1) al Codului Penal al R. Moldova, pentru confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale false, care acordă drepturi sau eliberează de obligaţii, confecţionarea sau vânzarea imprimatelor, ştampilelor sau a sigiliilor false ale unor întreprinderi, instituţii, organizaţii, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare.

Dacă vor fi găsiți vinovați, tinerii riscă oamendă  în mărime de până la 650 de unităţi convenţionale (32.500 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani.

Irina Odobescu
26/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii