Dosarul edilului Capitalei, trimis în judecată. Reacţia lui Dorin Chirtoacă

Anticoruptie.md
21/07/2017
Dorin Chirtoacă. Sursa foto: Agora.md

Procuratura Anticorupţie anunţă că a finalizat urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în care este învinuit primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, şi expediază cauza în instanţa de judecată. Oamenii legii fac trimitere la actul de învinuire, potrivit căruia edilul a comis acte de corupere pasivă şi de trafic de influenţă, în variantă agravată. Totodată, procurorii au solicitat suspendarea din funcţie a primarului general pe durata procesului de judecată.

Potrivit procurorilor, în perioada 2014-2015, Consiliul Municipal Chişinău a aprobat Studiul final şi principiile generale de implementare a Strategiei pe termen lung de parcare în Chişinău şi a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a partenerului privat privind amenajarea, organizarea şi gestionarea parcărilor şi parcajelor controlate cu plată. Totodată, a fost aprobată şi componenţa Comisiei de selectare a partenerului privat, preşedintele acesteia fiind numit viceprimarul Capitalei Nistor Grozavu.

Ulterior, în primăvara anului 2015, omul de afaceri Alexandru Pincevschi a stabilit o întâlnire cu şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei mun.Chişinău, Igor Gamreţchi, cunoscând că acesta a fost coleg de clasă al primarului Dorin Chirtoacă, cu care se afla în relaţii apropiate. În cadrul întâlnirii, omul de afaceri l-ar fi rugat pe Igor Gamreţchi să intervină pe lângă edilul Capitalei pentru urgentarea concursului şi asigurarea câştigării licitaţiei de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH. 

Mai târziu, în cadrul unei alte întâlniri, care a avut loc la sediul Primăriei municipiului Chişinău, Igor Gamreţchi i-ar fi spus primarului despre propunerea omului de afaceri şi interesul acestuia pentru implementarea proiectului privind gestionarea parcărilor cu plată în Chişinău. „După cum reiese din probele administrate la dosar, ulterior, Igor Gamreţchi i-a transmis lui Alexandru Pincevschi că, în schimbul a 26% din capitalul social al companiei, care va fi desemnată câştigătoare, ar putea să-l convingă pe primarul municipiului Chişinău şi pe alţi factori de decizie ai Primăriei să susţină acest proiect în forma avantajoasă pentru el. În aceste condiţii, Igor Gamreţchi este ajutat de Alexandru Pincevschi, prin intermediul unor persoane de încredere, să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26 la sută. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei reprezenta acea recompensă pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria Capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie”, se arată în comunicatul de presă al Procuraturii Generale. 

După ce compania din Cipru a devenit asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH, primarul ar fi dat indicaţii pentru iniţierea licitaţiei, iar compania respectivă devine câştigătoare, conform înţelegerilor care ar fi fost stabilite anterior. Procurorii subliniază că, tot la indicaţiile edilului, viceprimarul ar fi semnat contractul fără avizul CMC, chiar dacă Legea cu privire la parteneriatul public privat, stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău. „Primarul Capitalei a ignorat cu bună ştiinţă aceste prevederi legale şi a dispus începerea lucrărilor de proiectare, avizând personal pozitiv certificatele de urbanism, aşa cum reiese din probele administrate în dosarul de urmărire penală”, potrivit comunicatului de presă. 

Oamenii legii susţin că, primarul municipiului Chişinău a săvârşit corupere pasivă - adică „acceptarea şi primirea, prin mijlocitor, de către o persoană cu funcţie de demnitate publică, unor bunuri în proporţii deosebit de mari, ce nu i se cuvin, pentru sine şi pentru o altă persoană, pentru a îndeplini şi a grăbi îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale”. De asemenea, lui Dorin Chirtoacă îi este incriminat şi traficul de influenţă - adică „acceptarea şi primirea prin mijlocitor, de bunuri, în proporţii deosebit de mari, pentru sine şi pentru o altă persoană, de către o persoană care are influenţă şi care susţine că are influenţă asupra unor persoane publice, persoane cu funcţie de demnitate publică, pentru a-i face să îndeplinească şi să grăbească îndeplinirea unor acţiuni în exercitarea funcţiilor, indiferent dacă asemenea acţiuni au fost sau nu săvârşite”.

„În vederea excluderii oricăror influenţe asupra martorilor, unii dintre care exercită anumite funcţii în cadrul Primăriei Chişinău, procurorii solicită Consiliului Municipal Chişinău suspendarea din funcţie a primarului general pe durata procesului de judecată. Este o măsură procesuală de constrângere necesară pentru a preîntâmpina deteriorarea unor probe, falsificarea lor sau distrugerea, precum şi exercitarea de presiuni asupra unor funcţionari din Primărie, care în virtutea statutului funcţiei de demnitate publică pe care o deţine învinuitul, a subordonării faţă de acesta, ar putea fi supuşi presiunilor, lucru ce ar fi în detrimentul urmăririi penale şi ar putea afecta bună desfăşurare a procesului de judecată”, se mai arată în comunicatul Procuraturii.

Ulterior, edilul a venit cu o reacţie pe pagina sa de Facebook. „Suspendarea din funcţie a subsemnatului o poate face numai instanţa de judecată (art. 33 alin. 1) şi 2) din Legea nr. 436) , nu Consiliul Municipal Chişinău. Şi dacă o cereţi în mod ilegal, atunci pică argumentele voastre şi rezultă că doriţi să o faceţi în scop politic. Titlul comunicatului este «cauza penală...trimisă în judecată». Cum aţi trimis-o sau vreţi să o trimiteţi în judecată, dacă luni suntem invitaţi începând cu ora 9 să continuăm să facem cunoştinţă cu materialele din dosar?”, se întreabă Dorin Chirtoacă.

Postarea integrală a edilului Capitalei

Anticoruptie.md
21/07/2017
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii