Dorin Chirtoacă, cercetat penal într-un nou dosar în care este vizat proiectul „Prima casă”. Detalii oferite de CNA

Anticoruptie.md
06/09/2017
Dorin Chirtoacă. Foto: Ziarul Naţional

Cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată care urmau să fie amenajate în Capitală, Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău, suspendat între timp din funcție, este investigat într-un nou dosar. De această dată edilul este suspectat de depăşirea atribuţiilor de serviciu, aducând municipalităţii prejudiciu în valoare de peste 60 de milioane de lei pentru că nu ar fi executat corect zeci de hotărâri judecătoreşti privind asigurarea cu spaţiu locativ a mai multor persoane. CNA anunţă că ordonanţa de bănuit a fost emisă miercuri, 6 septembrie, dar îi va fi adusă lui Dorin Chirtoacă la cunoştinţă vineri, deoarece bănuitul s-a prezentat în fața procurorului fără avocați. Pe de altă parte, edilul suspendat a scris pe reţeaua de socializare Facebook că şi acest dosar este ilegal, la fel ca primul. 

Potrivit materialelor cauzei penale, la care se face trimitere în comunicatul de presă al CNA, în perioada 1998 - 2013, instanţele judecătoreşti au emis 383 de hotărâri prin care obligau Consiliul municipal Chişinău (CMC) să asigure mai multe persoane şi familiile acestora cu spaţiu locativ din fondul public de locuinţe municipale, conform normelor prevăzute de legislaţia locativă în vigoare la acel moment. „Astfel, în perioada  2012 - ianuarie 2017, Primăria municipiului Chişinău, reprezentată de către primarul general, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, au găsit o metodă de soluţionare a titlurilor executorii, încheind tranzacţii de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanţelor judecătoreşti, prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuinţe”, se arată în comunicatul de presă al CNA.

Potrivit tranzacţiilor de împăcare, prin acordul comun al părţilor, s-a stabilit ca Primăria municipiului Chişinău, în calitate de debitor, să achite creditorilor costul mediu al unui apartament, cu suprafeţe diferite, în funcţie de componenţa familială a creditorilor, după proiectul „Prima casă”, iniţiat de municipalitate. Totodată, s-a convenit ca suma finală, achitată de instituţie, să fie de 664 de euro pentru un metru pătrat, dintre care 564 de euro pentru un metru pătrat - preţul mediu pentru apartament în varianta albă, iar alţi 100 de euro pentru un metru pătrat cu reparaţie.

Ulterior, susţin reprezentanţii CNA, Dorin Chirtoacă, creditorii şi executorii judecătoreşti au semnat câte un proces-verbal de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare, potrivit cărora Primăria transferă mijloacele băneşti pe conturile executorilor judecătoreşti. „Asta chiar dacă, potrivit hotărârilor instanţelor de judecată, CMC era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată. În asemenea circumstanțe, contrar articolului 77 din Codul de executare, a fost schimbat modul de executare a titlurilor de către părțile în procedura de executare, fiind modificată esenţa litigiului, competență ce aparține instanței de judecată, care a eliberat documentul executoriu. Prin urmare, în conformitate cu prevederile Legii privind administraţia publică locală «în exercitarea atribuţiilor sale, primarul emite dispoziţii cu caracter normativ şi individual», or, tranzacţia de împăcare nu reprezintă o dispoziţie cu caracter normativ şi individual”, potrivit aceluiaşi comunicat de presă.

Angajaţii CNA precizează că, potrivit Legii privind administraţia publică locală, primarul asigură executarea deciziilor consiliului local şi repartizarea fondului locativ, dar în niciun caz nu aprobă bugetul local şi modul de utilizare al acestuia, care este în competenţa de bază a Consiliului Municipal Chişinău. 

„Astfel, primarul general al municipiului Chişinău, încheind 81 de tranzacţii de împăcare şi achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66.730.577,80 lei, a cauzat administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari. De asemenea, la Primăria municipiului Chişinău este o listă a persoanelor care necesită asigurarea cu spaţiu locativ conform hotărârilor judecătoreşti în baza titlurilor executorii, iar în urma analizei ordinii de executare a titlurilor executorii s-a constatat că Primăria nu a asigurat realizarea transparentă a hotărârilor instanţelor de judecată conform unui registru sau a unui program succesiv după principiul «primul venit - primul servit», repartizarea spaţiului locativ fiind realizată selectiv, preferenţial şi dezordonat. Prin urmare, implementând schema infracțională descrisă, au fost cauzate daune în proporţii considerabile drepturilor şi intereselor persoanelor fizice”, explică reprezentanţii CNA, precizând că în cadrul urmăririi penale sunt investigate și alte persoane.

„După cum am presupus încă din luna iunie, ştiind că dosarul cu parcările e gol, plin de insinuări şi un şir întreg de ilegalităţi acumulate: înlăturarea avocaţilor, suspendarea din funcţie, hotărâri de judecată copy-paste, judecarea procedurii împreună cu fondul, declinări de comptenţe etc, s-a decis acoperirea abuzurilor şi ilegalităţilor din acel dosar cu un alt dosar şi mai ilegal decât primul”, a scris Dorin Chirtoacă pe Facebook.

Declaraţia integrală a lui Dorin Chirtoacă

Primarul municipiului Chişinău a fost reţinut pe 25 mai 2017 de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. El a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Chişinău în luna iulie.

Anticoruptie.md
06/09/2017
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii