Dorin Chirtoacă, suspendat din funcţia de primar al Capitalei

Anticoruptie.md
28/07/2017
Dorin Chirtoacă la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani. Foto: Unimedia.info

Dorin Chirtoacă, învinuit în dosarul parcărilor cu plată care urmau să fie amenajate în Capitală, a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Chişinău. Decizia a fost luată vineri, 28 iulie, de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. Judecătorii au dispus suspendarea edilului până la o decizie definitivă în acest dosar. 

„Mă aşteptam la o astfel de decizie, eram pregătit. Se vedea o presiune enormă din partea Procuraturii. Este important să mergem mai departe şi să aflăm adevărul. Chiar dacă nu aş fi fost suspendat din funcţie nu aş fi mers la serviciu în perioada acestui dosar”, a declarat jurnaliştilor Dorin Chirtoacă, precizând că va contesta hotărârea primei instanţe.

Procuratura Anticorupţie a anunţat despre expedierea în instanţa de judecată a dosarului edilului acum o săptămână, precizând în comunicatul de presă că procurorii cer suspendarea lui Dorin Chirtoacă.

„În vederea excluderii oricăror influenţe asupra martorilor, unii dintre care exercită anumite funcţii în cadrul Primăriei Chişinău, procurorii solicită Consiliului Municipal Chişinău suspendarea din funcţie a primarului general pe durata procesului de judecată. Este o măsură procesuală de constrângere necesară pentru a preîntâmpina deteriorarea unor probe, falsificarea lor sau distrugerea, precum şi exercitarea de presiuni asupra unor funcţionari din Primărie, care în virtutea statutului funcţiei de demnitate publică pe care o deţine învinuitul, a subordonării faţă de acesta, ar putea fi supuşi presiunilor, lucru ce ar fi în detrimentul urmăririi penale şi ar putea afecta bună desfăşurare a procesului de judecată”, se mai arată în comunicatul Procuraturii.

Ulterior, edilul a venit cu o reacţie pe pagina sa de Facebook. „Suspendarea din funcţie a subsemnatului o poate face numai instanţa de judecată (art. 33 alin. 1) şi 2) din Legea nr. 436), nu Consiliul Municipal Chişinău. Şi dacă o cereţi în mod ilegal, atunci pică argumentele voastre şi rezultă că doriţi să o faceţi în scop politic. Titlul comunicatului este «cauza penală...trimisă în judecată». Cum aţi trimis-o sau vreţi să o trimiteţi în judecată, dacă luni suntem invitaţi începând cu ora 9 să continuăm să facem cunoştinţă cu materialele din dosar?”, se întreabă Dorin Chirtoacă.

Oamenii legii susţin că edilul a comis acte de corupere pasivă şi de trafic de influenţă, în variantă agravată. 

Anticoruptie.md
28/07/2017
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii