Dosar penal pentru combinații cu fier vechi destinat Uzinei Metalurgice din Râbnița din Transnistria

Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca
13/05/2022
Uzina Metalurgică din Râbnița este importator de deșeuri de metale din UE

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a deschis vineri un dosar penal privind un presupus caz de contrabandă pentru deșeuri metale destinate Uzinei Metalurgice din Râbnița (MMZ).

Acțiunea este una comună între PCCOCS și Serviciul Vamal care investighează pretinse acțiuni ilegale de introducere în țară a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie, destinate combinatului siderurgic menționat.

Oamenii legii investighează acțiunile prin prisma comiterii faptei de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu.

Dosarul penal a fost pornit în contextul în care de pe teritoriul țării a fost returnat în România un lot de bunuri cu privire la care în documentele vamale de însoțire era indicată fontă brută și fontă oglindă, în lingouri, care de fapt, în urma verificărilor, a fost stabilit că sunt deșeuri și resturi de fontă, importul și prelucrarea cărora necesită autorizația corespunzătoare a instituțiilor responsabile de mediu.

Firma care a livrat fontă fontă Uzinei Metalurgice din Râbnița este MMS Minerals Minerals & Metals SRL din România condusă de un partener de afaceri al lui Oleg Babii, proprietarul BPM Trade SRL.  

Conform unor date obținute de reporterii CIJM, pe care nu le-a putut verifica, MMS Minerals Minerals & Metals SRL a livrat combinatului metalurgic din stânga Nistrului următoarele cantități de fontă: în 2019 - 1.031 de tone, în 2020 - 8.366 de tone, în 2021 - peste 10.000 de tone și în 2022 - 4.119 tone.

Prin urmare, MMS Minerals Minerals & Metals SRL a livrat fontă Uzinei Metalurgice Moldovenești inclusiv în perioada în care au fost suspendate importurile de deșeuri metalice în Republica Moldova, mai precis între 10 noiembrie 2021 și 31 martie 2022.

Politicienii din Platforma DA, Alexandru Slusari și Inga Grigoriu, au acuzat MMS Minerals Minerals & Metals SRL că a exportat de fapt în Moldova deșeuri metalice în calitate de fontă brută - poziția tarifară 7201 din nomenclatorul vamal al Republicii Moldova.

De cealaltă parte, administratorul MMS Minerals Minerals & Metals SRL a spus că materialul pe care îl furnizează uzinei din Râbnița este fontă brută în formă neregulată.

Șeremet a mai declarat că MMS Minerals Minerals & Metals SRL cumpără acest produs din 2014 de la unul dintre cele mai mari combinate metalurgice din Europa - HBIS GROUP SERBIA - și îl vinde și la alte combinate precum Tenaris, ArcelorMittal sau TMK.

„În Republica Moldova, livrăm [fontă - n.r.] din 2018, nu de astăzi, așa cum zice domnul Slusari, că ne-am trezit noi șmecherii contrabandiști și ascundem originea și tipul mărfurilor. Și că am schimba Codul Vamal și facem din căcat bici, cum zice românul”, a declarat managerul MMS Minerals & Metals SRL.

Surse care au solicitat anonimatul au comunicat reporterilor CIJM că Serviciul Vamal a demarat recent urmărirea penală pentru importul de deșeuri în Republica Moldova sub altă categorie de produse.

Solicitat să confirme acest fapt, Serviciul de presă al instituției a ezitat să răspundă.

Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca
13/05/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii