Dosar penal pentru tentativa de demitere a Domnicăi Manole din Curtea Constituţională. Cine ar putea ajunge pe banca acuzaţilor

Julieta Saviţchi
25/10/2021

Deputaţii socialişti şi cei din Partidul Şor din Parlamentul precedent ar putea să ajungă pe banca acuzaţilor pentru că, în aprilie 2021, au demis-o ilegal pe prşedinta Curţii Constituţionale, Domnica Manole, şi au încercat să-l desemneze în loc pe procurorul pensionar, Boris Lupaşcu. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat, luni, că a pornit un proces penal în legătură în acest caz.

„Procurorii PCCOCS investighează uzurparea de calitate oficială de către persoana care a intrat în exercițiul funcției de judecător la CCM, precum și uzurparea puterii în stat, manifestate prin menținerea și exercitarea puterii de stat contrar prevederilor Constituției, în interesul unui grup criminal organizat”, se arată într-un comunicat al PCCOCS.

Amintim că deputaţii PAS, Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc, au depus o sesuzare la Procuratura Generală, care a fost respinsă peste două zile. Autorii sesizării au contestat ordinanţa Procuraturii Generale la Curtea de Apel Chişinău care a obligat procurorii să înregistreze sesizarea celor doi deputaţi.

Demiterea Domnicăi Manole şi desemnarea lui Boris Lupaşcu a fost criticată dur atât de societatea moldovenească, cât şi de parteneroo de dezvoltare. Hotărările Parlamentului privind demiterea Domnicăi Manole şi desemnarea lui Boris Lupaşcu au fost anulate de către instanţa constituţională.

Julieta Saviţchi
25/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii