Dosar uitat cu un fost ministru din Guvernul Filip: şedinţa preliminară care durează de trei ani

Julieta Saviţchi
30/10/2022
realitatea.md

Examinarea dosarului penal în care fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Guvernul Filip, Eduard Grama, este învinuit de infracţiuni de corupţie, bate pasul pe loc la Judecătoria Chişinău. Din decembrie 2019, au fost numite 35 de şedinţe de judecată, toate fiind amânate.

Astfel, examinarea dosarului se află la etapa şedinţei preliminare.

Majoritatea şedinţelor au fost amânate pe motiv că unul din presupuşii complici ai lui Eduard Grama a prezentat certificate că era grav bolnav. O parte din şedinţe au fost amânate şi din cauza pandemiei.

Ultima şedinţă a fost programată pentru data de 13 septembrie a anului curent, însă nu a avut loc după ce judecătorul Aureliu Postică a fost suspendat din funcţie, fiind bănuit într-un dosar de îmbogăţire ilicită.

Amintim că Eduard Grama a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) la 15 martie 2017, după ce au efectuat percheziții la Ministerul Agriculturii și în biroul ministrului. Împreună cu Grama au fost reţinute încă alte 7 persoane, printre care şi un fost primar al comunei Stăuceni.

Dosarul a fost pornit pentru înstrăinarea ilegală a 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, care aparțineau Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie (CNVVC, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii.

Eduard Grama a deținut funcția de viceministru al Agriculturii în guvernele Gaburici și Streleț, iar din ianuarie 2016 acesta a devenit membru al Guvernului condus de Pavel Filip, fiind numit în fruntea aceluiași Minister al Agriculturii.

După plecarea de la şefia Ministerului Agriculturii în urma scandalului de corupţie, Eduard Grama a deţinut mai multe funcţii de conducere. În 2020, Grama era președintele asociației Agrocereale, iar acum este director al Combinatului de panificație din Bălți.

Julieta Saviţchi
30/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii