Dosare penale în cazul construcției Chișinău Arena.Condiții păguboase la semnarea contractului

Anticoruptie.md
14/08/2019
Foto: publika.md

Procuratura Generală a deschis primele dosare în cazul construcției Chișinău Arena, a anunțat, miercuri, președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Costul terenului, pus în gaj, este de câteva ori mai mare decât volumul investiției, a estimat șeful statului, iar Guvernul este obligat să plătească, în decurs de 11 ani, alte 33 de milioane de euro.

„Guvernul a alocat, până în prezent, pentru construcția Chișinău Arena, 200 de milioane de lei. Partenerul privat a investit 20 de milioane de euro. Construcția este finalizată în proporție de 80–85 la sută. Darea în exploatare este planificată la sfârșitul lunii octombrie curent. Executivul este obligat, în decurs de 11 ani, să achite câte 3 milioane de euro. Adică, în afara celor 10 milioane de euro, plătite din buget, statul și-a asumat obligația să mai achite alte 33 de milioane de euro, în decurs de 11 ani”, a precizat Igor Dodon, calificând această afacere drept „o delapidare de fonduri de la bugetul de stat”.

De asemenea, președintele spune că investitorul a primit drept gaj 59 de hectare de teren public, evaluate la 3 milioane de euro. Dodon a precizat că această sumă este prea mică pentru o asemenea suprafață.„Costul terenului pus în gaj este de câteva ori mai mare decât volumul investiției. Trebuie să ne clarificăm cu cei care au semnat contractul. Acum sunt deschise dosare penale”. Potrivit lui Dodon, „Ministerul Economiei și Infrastucturii se ocupă de acest obiectiv, pentru a evita alte defalcări de la bugetul de stat”.

Amintim că, Guvernul a aprobat, la sfârșitul lunii mai curent, o hotărâre prin care a efectuat modificări la proiectul de parteneriat public-privat cu privire la construcția Chișinău Arena. La propunerea Ministerului Educației, a fost majorată cu 1,53 milioane de euro investiția pentru darea în exploatare a acestui obiectiv. Precizăm că, costul inițial al arenei era de 43 de milioane de euro, iar în prezent a ajuns la 44,5 milioane de euro.

Construcţia unei arene multifuncţionale a fost anunțată la 13 martie 2018, în cadrul briefingului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova. La 15 martie 2018, la doar două zile distanță, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege prin care un teren cu suprafaţa de 69,2 hectare de la Stăuceni urma să fie transmis în administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru construcţia arenei polivalente. Pe 23 martie, proiectul a fost deja votat în lectură finală, apoi promulgat de preşedintele Igor Dodon.

Amintim că, în aprilie 2018, un grup de organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, și-a exprimat, printr-un apel făcut public, îngrijorarea în legătură cu procedurile netransparente și riscurile de corupție prin care este promovat proiectul Chișinău Arena. Semnatarii apelului, adresat mai multor instituții ale statului și parteneri de dezvoltare, atenționau că parteneriatul public-privat pentru realizarea proiectului era promovat cu o grabă nejustificată, cu încălcări de procedură și în condiții netransparente.

Organizațiile semnatare și-au manifestat îngrijorarea față de acțiunile ulterioare privind realizarea proiectului și anume elaborarea caietului de sarcini, selectarea investitorului și punerea în practică a parteneriatului public-privat, care ar ascunde interese private și comportă suspiciuni de corupție și gestionare frauduloasă a banilor și patrimoniului public. 

Anticoruptie.md
14/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii