Dosarele a 14 inspectori de patrulare învinuiți de corupere pasivă, expediate în judecată

Anticoruptie.md
13/12/2016
Imagini de la reținerea colaboratorilor de poliție Captură: igp.gov.md

Cauzele penale în privința a 14 inspectori de patrulare, din cei 28 reținuți la sfârșitul lunii octombrie pentru corupere pasivă, au fost expediate în instanța de judecată. Potrivit procurorilor, inspectorii sunt învinuiți că ar fi extorcat și primit de la șoferi sume cuprinse între 100 de lei și 1.000 de dolari ca să nu întocmească procese-verbale pentru comiterea mai multor contravenții. Dacă vor fi găsiți vinovați, unii dintre polițiști vor fi amendați, iar alții riscă până la zece ani de închisoare. 

Cei 28 de inspectori au fost reținuți pe 25 octombrie, în timpul unei ședințe la Ministerul de Interne. Oamenii legii declarau că urmărirea penală a fost pornită în urma adresărilor a 16 șoferi și reprezentanți ai companiilor de transport de la care ar fi fost extorcați banii, precum și în baza unor înregistrări video și audio. Polițiștii ar fi cerut și primit banii pentru a trece cu vederea încălcări precum conducerea mașinii în stare de ebrietate, depășirea vitezei regulamentare, geamuri fumurii, necuplarea centurii de siguranță, trecerea la culoarea roșie a semaforului, încălcări în domeniul transportului de pasageri etc.

Procuratura Anticorupție precizează că, actualmente, din cei 14 poliţişti învinuiţi de comiterea actelor de corupţie, dosarele cărora au ajuns pe masa magistraţilor, doi se află în arest preventiv, iar doi au obligaţia de a nu părăsi ţara până la pronunţarea verdictelor.

12 dintre ei sunt acuzați că ar fi pretins și primit bani ce nu depășesc suma de 5.000 de lei și riscă amenzi de la 50.000 de lei la 100.000 de lei, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de până la cinci ani. Alți doi riscă până la zece ani cu amendă de până la 400.000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice pe un termen de până la 10 ani.

Anticoruptie.md
13/12/2016
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii