Dosarele inculpaților în cazul fostei Direcții 5// Damir și Cojocaru vor sta încă 30 de zile în arest preventiv

Anticoruptie.md
01/10/2021
Foto: CIJM

Instanța de judecată a decis prelungirea arestului preventiv cu 30 de zile în privința președintelui asociației FEA, Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuc, și a șefului suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru. În privința fostului șef al Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pînzari, continuă arestul la domiciliu. 

Cei trei sunt învinuiți de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Alexandru Pînzari, Dorin Damir și Valeriu Cojocaru riscă între 2 la 12 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Alexandru Pînzari și Valeriu Cojocaru, scriu într un comunicat al Procuraturii Generale, au adoptat și un ordin secret, care permitea verificarea jurnaliștilor și a angajaților misiunilor, precum şi avizarea candidaţilor la funcţiile de judecători. Oamenii legii îi acuză pe cei doi inculpați că au controlat toate instituțiile de forță ale statului pe parcursul mai multor ani, până în iunie 2019, când a căzut Guvernul lui Pavel Filip.

Sursa citată relatează că, în iunie 2017, Alexandru Pînzari și Valeriu Cojocaru, voind să își manifeste loialitatea față de Dorin Damir, fiunul lui Vladimir Plahotniuc, l-au angajat pe ultimul, formal și ilegal, în Secția nr.1 „K” a Direcției nr. 5 a INI. Astfel, Dorin Damir a obținut garanții ale unei funcții de stat – drepturi salariale, dreptul de a perfecta acte în baza altor identități, dreptul de a avea acces la materiale și proceduri cu accesibilitate limitată.

Anticoruptie.md
01/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii