Dosarul AIPA // Percheziții la șase companii din nordul Moldovei

Anticoruptie.md
02/02/2023
CNA

Acțiunile de urmărire penală în dosarul acordării frauduloase a subvențiilor pentru agricultură continuă. Alte 12 percheziții au fost efectuate joi de ofițerii Direcției generale teritoriale ”Nord” a CNA și procurorii anticorupție la domiciliile şi sediile administratorilor a șase companii care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii în nordul Moldovei – în municipiul Bălţi și în raioanele Drochia, Rîşcani, Făleşti şi Glodeni.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost ridicate ordine de plată, facturi fiscale, certificate care confirmă depunerea dosarelor de subvenționare, telefoane mobile și alte mijloace de probă relevante pentru cauză. De asemenea, zilele curente au fost depuse încă două denunțuri pe fapte similare de corupere la acordarea subvențiilor, în baza cărora au fost inițiate două urmăriri penale.

Amintim, că pe 24 ianuarie 2023, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat acțiuni de urmărire penală în 26 de cauze penale, pornite pe abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani. Mai mulți funcționari publici din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), precum și reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți pentru ilegalități, comise la acordarea subvențiilor pentru agricultură.

Vineri Curtea de Apel Bălţi urmează să se expună în privinţa recursurilor apărătorilor învinuiţilor, arestaţi preventiv pe un termen de 30 zile.

Mai mulţi funcţionari de la Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) ar fi încasat otkaturi de cca 150.000 de lei de la un contract de subvenţionare pentru fermieri. Dezvăluirile au fost făcute marţi, într-o conferinţă de presă, de către şefa Procuraturii Amticorupţie, Veronica Dragalin, şi directorul CNA, Iulian Rusu. Directorul de la CNA a mai precizat că au fost pornite 26 de cauze penale pentru abuzul de putere, corupere pasivă, activă, trafic de influență și spălare de bani, în care figurează angajaţi AIPA, primari, agenţi economice şi reprezentanţi ai unor organizaţii obşteşti.

O schema frauduloasă similară desfășurată de AIPA în favoarea rudelor fostului prim-ministru Pavel Filip a fost deconspirată într-o amplă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice încă în anul 2019. Atunci organele de drept nu au reacționat. 

Anticoruptie.md
02/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii