Dosarul angajaților Biroului Vamal Nord. Cinci persoane vor fi transferate în Penitenciarul nr. 13

Ilie Gulca
08/07/2024
Foto: cna.md

Șase funcționari ai Biroului Vamal Nord, inclusiv șeful acestuia, Nicolae Mazanca, au fost arestați. Cinci persoane deținute în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) urmează să fie transferate în Penitenciarul nr. 13, iar o persoană – să fie plasată în arest la domiciliu. Toți aceștia sunt învinuiți, potrivit oamenilor legii, de pretinderea și acceptarea de mită între 1.500 și 9.000 de euro de la persoanele care introduceau marfă prin posturile vamale.

Șeful Biroului Vamal Nord, Nicolae Mazanca, pledează nevinovat. Funcționarul a făcut declarația pentru jurnaliștii NordNews.md, în timp ce era escortat la mașină de ofițerii Centrului Național Anticorupție.

De cealaltă parte, oamenii legii au făcut publice convorbiri purtate de unii dintre bănuiți în care aceștia vorbeau despre sume de bani și necesitatea de a majora numărul de agenți economici pe care să-i „protejeze”.

Din înregistrările publicate de CNA reiese că bănuiții ar fi organizat o schemă infracțională prin intermediul căreia ar fi pretins și primit mită de la persoane fizice și persoane juridice pentru urgentarea sau eludarea unor proceduri vamale, materializate prin favorizarea celor din urmă la introducerea sau tranzitarea bunurilor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.

În total, au fost desfășurate 21 de percheziții la domiciliile, birourile de serviciu și automobilelor funcționarilor vamali din cadrul Biroului Vamal Nord, implicați în schema infracțională. 

Ilie Gulca
08/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii