Dosarul Calea Ferată din Moldova. PCCOCS, SIS și INI au descins la mai multe firme de expediție   

Ilie Gulca
03/06/2021

Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ai Inspectoratului Național de Investigații (INI) au descins, joi, la mai multe firme și la domiciliul unei fondatoare și administratoare a unui grup de companii implicate în delapidarea patrimoniului Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova.

Contactat de Portalul Anticoruptie, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, a confirmat efectuarea perchezițiilor. „Investigațiile pe dosar sunt în plină desfășurare. Amănunte vor fi furnizate la etapa în care vor deveni disponibile date cu impact social major, în măsura în care acestea nu ar afecta caracterul obiectiv al anchetei”, a precizat el.

Mai exact, perchezițiile sunt efectuate la Irina Objeleanscaia, directoare a SRL Transcancor și fondatoare SRL Transalliance Group. Conform unui raport al SIS, Transalliance Group a preluat o creanță în valoare de peste 6 milioane de lei de la compania Levdra SRL. Același raport susține că Levdra SRL a livrat întreprinderii la suprapreț uleiuri și piese pentru locomotive.

„Prin semnarea contractului de cesiune [a creanței] s-ar fi urmărit interesul Transalliance Group de a obține mijloace financiare de la Levdra SRL în schimbul favorizării achiziției la suprapreț a produselor (uleiuri și piese)”, se menționează în raportul indicat mai sus.

Potrivit documentului, „Irina Objeleanscaia ar fi gestionat activitatea Transalliance Group – operator de expediție pe calea ferată […] afiliat fostului director general al întreprinderii Iurii Topală”.

În 2007, Objeleanscaia a fondat Transcancor. După preluarea companiei de către Dorel Balan, un fin al lui Topală, potrivit documentului citat, Objeleanscaia a condus mai mulți ani compania.       

Potrivit raportului SIS, Transcancor este conectată la fostul director general Iurii Topală. În perioada 2014–2015, compania respectivă și-ar fi intensificat activitatea. În primul trimestru 2019, Transcancor a transportat 21% din volumul de mărfuri.  

De cealaltă parte, Iurii Topală respinge acuzațiile indicate în raportul SIS și susține că Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova a avut doar de câștigat din activitatea firmelor de expediție în perioada administrației sale.

Ilie Gulca
03/06/2021Become a Patron!

Comentarii