Dosarul cazinourilor: reținere ca-n filme, arest preventiv și... recunoașterea nevinovăției. Ce despăgubiri va plăti statul

Viorica Mija
30/09/2022

Unul dintre cei cinci angajați ai Camerei de Licențiere, reținuți în 2016 în răsunătorul dosar al cazinourilor, și-a adjudecat prejudicii morale în sumă de 100 de mii de lei, dar și drepturile salariale pentru perioada în care a fost cercetată penal. Este vorba despre o șefă de secție care, după ce a fost reținută, a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, măsură prelungită ulterior și urmată de arestul la domiciliu.

Completul Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a respins, în data de 21 septembrie curent, recursul ministerului Justiției ca fiind nefondat în cazul Valentinei Apostolova. Nici recursul apărătorului femeii, care cerea o sumă de două ori mai mare pentru repararea prejudiciului moral, nu a fost acceptată de magistrați.

La 23 iunie 2021, Valentina  Apostolov a depus cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției, intervenient accesoriu Procuratura Generală a RM. În motivarea cererii de chemare în judecată, reclamanta a indicat că la 22 octombrie 2016, a fost reținută, iar prin ordonanța procurorului Procuraturii Anticorupție a fost pusă sub învinuire și plasată în arest preventiv pe un termen de 30 zile, măsură prelungită ulterior și urmată de arestul la domiciliu.

Captură, Canal 2

”Eu nu recunosc învinuirea care mi se aduce. Noi avem atribuţii la sistemul de licenţiere după ce decizia deja a fost semnată. Funcţia de supraveghere a legalităţii din cadrul camerei de licenţiere se efectuează de către direcţia juridică”, a declarat în timpul reținerii Valentina Apostol.

În aprilie 2021, la distanță de cinci ani de la momentul reținerii, prin ordonanța emisă de procurorul în Procuratura mun. Chișinău, Alexandru Mogîldea, s-a dispus scoaterea integrală de sub urmărire penală, din motiv că fapta nu a fost săvârșită de către învinuită.

În cererea împotriva Ministerului Justiției, reclamanta a menționat că, prin acțiunile ilegale ale organului de urmărire penală, i-a fost încălcat dreptul fundamental la viața privată, la libertate și dreptul de a nu fi urmărită penal ilegal, fiindu-i cauzat un prejudiciu material și moral imens, cu consecințe drastice pentru sănătate.

Judecătoria Chișinău (sediul Centru) a admis parțial acțiunea înaintată și a dispus încasarea din contul bugetului de stat, gestionat de Ministerul Finanțelor al RM, prin intermediul Ministerului Justiției al RM a prejudiciului moral în mărime de 100 000 de lei.

Pe 22 octombrie 2022, cinci angajaţi ai Camerei de Licenţiere de Stat au fost reţinuţi, în urma unei operaţiuni în forță a procurorilor anticorupţie şi ofiţerilor CNA. Oamenii legii îi bănuiau de comiterea unui şir de fraude la eliberarea sau prelungirea licenţelor pentru agenţii economici, ce prestează servicii în domeniul jocurilor de noroc, fapt ce ar fi cauzat prejudicii de 15 milioane de lei bugetului de stat.

Pe întreg teritoriul țării au fost sigilate 159 de încăperi, fiind antrenați peste 200 de polițiști.
 

Viorica Mija
30/09/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii