Dosarul celor cinci magistrate // O judecătoare învinuită de infracțiuni de corupție intenționează să ajungă în avocatură

Julieta Savițchi
05/06/2019
magistrat.md

Ludmila Ouș, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, suspendată, învinuită într-un dosar penal, a încercat să obțină licență de avocat. Comisia de licențiere din cadrul Uniunii Avocaților din Moldova (UAM) a respins cererea judecătoarei.

Comisia și-a argumentat refuzul prin faptul că Ludmila Ouș nu întrunește prevederile Legii cu privire la avocatură, și anume „nu se bucură de reputație ireproșabilă”. Decizia Comisiei de licențiere nu este însă definitivă și poate fi contestată în instanța de judecată, care are dreptul să oblige UAM să accepte cererea Ludmilei Ouș.

Într-o situație similară s-a aflat un alt fost judecător de la Curtea de Apel Chișinău, Mihail Ciugureanu, care a ajuns recent în posesia licenței de avocat, deși are statut de învinuit într-un dosar penal. Inițial, Comisia de licențiere i-a respins cererea, însă ulterior a acceptat-o, fiind obligată de Curtea de Apel Chișinău. Precizăm că magistrații, procurorii și persoanele cu grad științific în jurisprudență au dreptul să obțină licența de avocat fără susținerea examenului special al Comisiei de licențiere.

Ludmila Ouș a fost reținută împreună cu alte patru colege de-ale sale – două de la Curtea de Apel Chișinău și două de la Judecătoria Chișinău – în octombrie 2018. Potrivit procurorilor Anticorupție, cele cinci judecătoare ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.

În același dosar a figurat medicul obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului, Vadim Scarlat, din cauza căruia ar fi decedat un bebeluș la naștere. Acesta a fost învinuit că, prin intermediul unui grefier, a transmis 2.000 de euro unui magistrat pentru a fi absolvit de pedeapsă într-un dosar de malpraxis. Medicul Vadim Scarlat și-a recunoscut vina privind coruperea magistraților și a fost judecat în procedură simplificată, fiindu-i aplicată o amendă de 115.000 de lei.

Ludmila Ouș a declarat anterior jurnaliștilor că nu a luat mită și are încredere în justiție: „Nu am comis nicio infracțiune de corupere, sunt sigură că instanța va examina obiectiv dosarul”.

Julieta Savițchi
05/06/2019

Comentarii