Dosarul „coruperea deputaților” // Sentința ar putea fi pronunțată mâine, în lipsa învinuitului

Anticoruptie.md
11/07/2016
Vitalie Burlacu, în ziua în care a fost reținut de ofițerii CNA pentru tentativă de corupere a deputaților. Sursa foto: deschide.md

Procurorii au cerut condamnarea la 12 ani de închisoare a lui Vitalie Burlacu, fostul angajat al Ministerului Afacerilor Interne, judecat pentru tentativă de corupere a deputaților în primăvara anului 2014. Sentința ar putea fi pronunțată marţi, 12 iulie.

Astăzi, magistrații au finalizat cercetarea judecătorească pe acest dosar, urmând ca mâine să fie audiate și prezentările verbale ale apărătorilor lui Burlacu și a fotomodelului Irina Baglai, judecată pentru complicitate. Tot în şedinţa de luni, procurorul Vitalie Galeru a solicitat ca lui Burlacu să îi fie aplicată și o amendă în valoare de 160 de mii de lei, iar Irina Baglai să fie condamnată la șase ani de închisoare, cu aplicarea unei amenzi în valoare de 120 de mii de lei.

Procurorul a mai cerut confiscarea banilor depistați în timpul urmăririi penale: 553 de mii de euro, 403 mii de dolari și 490 de mii de ruble, dar și a automobilului Porsche Cayenne, sechestrat anterior. Avocatul lui Vitalie Burlacu, Anatolie Ceachir, consideră însă pedeapsa solicitată prea aspră. „Este nejustificată. Nu poți cere o pedeapsă mai mare decât jumătate din sancțiunea prevăzută pentru comiterea infracțiunii. Cei doi sunt judecați pentru pregătirea unei infracțiuni de corupție”, a precizat Ceachir, care a solicitat astăzi o nouă amânare pentru a se putea pregăti pentru prezentarea verbală.

Următoarea ședință de judecată a fost stabilită pentru ziua de mâine, ora 14.00. Cel mai probabil, Vitalie Burlacu nu va participa la ședință. Avocatul acestuia a declarat jurnaliștilor că acuzatul este internat într-o instituție medicală privată de la Tiraspol. „Au fost prezentate niște certificate medicale, dar noi nu putem verifica autenticitatea lor”, a precizat Galeru.

Procurorul crede că, prin amânarea solicitată astăzi de Ceachir, apărarea încearcă să tergiverseze examinarea dosarului pe ultima sută de metri. „Dacă nu era solicitată amânarea, am fi putut avea probabil tot astăzi și sentința. Poate că va fi pronunțată mâine”, speră procurorul.  

Dosarul privind coruperea deputaţilor se află pe rol timp de doi ani. Potrivit procurorului Galeru, în acest dosar au fost numite 48 de şedinţe de judecată, dintre care o treime au fost amânate din cauza că inculpaţii sau apărătorii acestora nu se prezentau.

Fostul polițist Vitalie Burlacu și modelul Irina Baglaiau fost reținuți la 7 martie 2014, în timp ce urmau să transmită 250 de mii de dolari unui deputat, pentru a părăsi fracțiunea din care făcea parte. După ce a fost eliberat din arest preventiv, Burlacu nu s-a mai prezentat la şedinţele de judecată. Procurorii l-au anunţat pe Vitalie Burlacu în urmărire generală, însă nu au putut obţine mandat de arestare, deoarece acesta s-a aflat în arest mai mult de un an.

Anticoruptie.md
11/07/2016Become a Patron!

TestRapid

Comentarii