Dosarul corupției de la Primăria Chișinău, pe masa judecătorilor. Un viceprimar printre acuzați

Anticoruptie.md
09/09/2016
Foto: captură de pe imaginile oferite presei de CNA

Procurorii Anticorupţie şi ofiţerii CNA au finalizat urmărirea penală în dosarul care vizează implicarea mai multor funcţionari ai Primăriei municipiului Chişinău în acte de corupţie, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice. Vineri, 9 septembrie, cauza a fost transmisă magistraţilor, iar pe banca acuzaţilor urmează să ajungă şapte persoane, printre care Vlad Coteț, viceprimar al Capitalei, Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei arhitectură şi urbanism, vicepretorul sectorului Botanica și câțiva angajaţi ai Inspecţiei de stat în construcţii şi reprezentanţii unor agenţi economici.

Între timp, miercuri, 7 septembrie, Radu Blaj a revenit la serviciu. Potrivit lui Ion Carpov, arhitect-șef interimar al Capitalei, atâta timp cât nu a venit un dispozitiv din partea judecății, Blaj nu poate fi suspendat din funcție.  

Potrivit rechizitoriului pregătit de procurori, funcţionarii Primăriei, prin înţelegere prealabilă cu intermediarii, ar fi admis diverse abuzuri, contra unor sume de bani, pentru prestarea diferitor servicii precum urgentarea perfectării unor acte pentru recepţia finală a imobilelor, urgentarea eliberării actelor pentru schimbarea statutului zonelor terenurilor, perfectarea actelor în vederea privatizării spaţiilor nelocative etc. Astfel, una dintre cele mai mari sume, estorcate de unii funcţionari ai Primăriei şi transmise de beneficiarii proiectelor de construcţie, este de 12.000 de euro.

În cadrul documentării cazului, procurorii anticorupţie şi ofițerii CNA au desfăşurat multiple percheziţii şi audieri, pentru fortificarea probatoriului, colectând inclusiv probe video şi audio, fapt ce demonstrează părtinitatea învinuiţilor la acţiunile de corupţie imputate. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele menţionate riscă pedepse cu închisoarea de până la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii, precum şi amenzi penale.

De asemenea, procurorii au disjuns într-o procedură separată urmărirea penală în privinţa inculpaţilor pe fapte legate de îmbogăţire ilicită. În prezent investigaţiile pe acestă cauză sunt în derulare.

Dosarul corupției de la Primărie a fost pornit pe 25 martie 2016, pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice, ulterior fiind conexate alte nouă cauze penale, care au vizat fapte de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă.

Anticoruptie.md
09/09/2016Become a Patron!

Comentarii