Dosarul deschis pe numele lui Stoianoglo în cazul expulzării proferosilor turci a fost clasat

Ilie Gulca
07/07/2022
Foto: realitatea.md

Procuratura Anticorupție a clasat dosarul penal pornit în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pentru amestecul în înfăptuirea justiției, cu folosirea situației de serviciu, în procesul de instrumentare a dosarului denumit generic „Expulzarea profesorilor turci”.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, procurorul responsabil de caz și-a argumentat soluția prin faptul că fapta imputată acestuia nu întrunește elementele constitutive ale componenței de infracțiune – amestec în înfăptuirea justiției.

Mai mult, procurorul și-a motivat decizia prin faptul că presupunerea organului de urmărire penală că Alexandr Stoianoglo ar fi săvârșit amestec în înfăptuirea justiției, în lipsa unor probe confirmătoare, nu este suficientă pentru înaintarea unei acuzații penale.

Pe 4 februarie 2022, procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, fiind împuternicită de către Consiliul Superior al Procuraturii să examineze plângerea fostei deputate Inga Grigoriu, a dispus anularea ordonanței de refuz la pornirea urmăririi penale în cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, și, drept urmare, a fost pornită urmărirea penală.

Fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, consideră că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a admis încălcări în dosarul răpirii profesorilor turci.

Procuratura Anticorupție a respins pe 28 decembrie 2021 sesizarea fostei parlamentare, calificând-o drept neîntemeiată. Cu toate acestea, CSP a permis repetat verificarea sesizării depuse de Grigoriu.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a considerat că refuzul Procuraturii Anticorupție de a deschide un dosar penal pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost „absolut superficial”.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat pentru Newsmaker că nu a participat direct la investigațiile legate de răpirea profesorilor turci.

„Dacă nu aș fi fost eu, acest dosar nu ar fi ajuns în instanță, dar ei inventează în fiecare zi ceva nou pentru a mă ține sub presiune”, a declarat Stoianoglo.

Pe 28 decembrie 2021, procurorul anticorupţie Andrei Balan, desemnat de CSP să investigheze acțiunile procurorului general suspendat în dosarul expulzării profesorilor turci, a dispus să nu fie pornită urmărirea penală. Anterior, Balan a refuzat să examineze acest caz, fiind obligat de superiori să o facă.

Andrei Balan şi-a argumentat decizia prin faptul că probele administrate nu confirmă componenta de infracțiune privind amestecul în înfăptuirea, abuzul în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu a lui Alexandru Stoianoglo.

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost singurul condamnat în cazul expulzării celor șapte profesori turci în toamna anului 2018, fapt pentru care Republica Moldova a fost condamnată la CEDO.

Vasile Botnari nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, așa cum a anunțat anterior procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ci cu o amendă de 88.000 de lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de cinci ani.

În septembrie 2020, Alexandr Stoianoglo a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV8 că Vasile Botnari a fost condamnat cu suspendare și a achitat prejudiciile de 125.000 de euro, dictate de CEDO în dosarul respectiv.

Ilie Gulca
07/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii