Dosarul expulzării profesorilor turci // Ex-directorul SIS, trimis pe banca acuzaților. Foștii săi adjuncți și directoarea BMA, scoși de sub urmărire penală

Anticoruptie.md
05/02/2020

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, și-a recunoscut vina în cazul expulzării celor cinci profesori turci și urmează să apară pe banca acuzaților. Totodată, Ministerul Finanțelor urmează să se adreseze în instanța civilă pentru a recupera de la fostul director SIS suma de 125 de mii de euro pe care Guvernul a fost impus prin decizia CEDO să-i achite familiilor profesorilor expulzați.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că Botnari, învinuit de abuz de serviciu, a colaborat cu ancheta, iar dosarul a fost finalizat și transmis în judecată. Stoianoglo și-a cerut scuze în limba turcă de la profesorii expulzați și familiile lor. „Îmi pare foarte rău că statul Republica Moldova nu a fost în stare să vă apere drepturile fundamentale. Sper, că acest caz va servi o lecție pentru toți”, a spus procurorul general.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, în cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit că, procedura de îndepărtare a profesorilor turci a fost executată, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea Biroului Migrație și Azil (BMA) nefiind informată despre modul de îndepărtare a acestora. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este singura instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor.

Astfel, toată operațiunea ar fi fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către Botnari, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări că totul decurge într-un cadru perfect legal. În aceste condiții, prin ordonanța procurorului de acum două săptămâni, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire și deferit justiției.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul șef al SIS riscă până la șase ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la cinci la zece ani.

Amintim că drept temei pentru pornirea cauzei penale au servit materialele anchetei de serviciu efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în septembrie 2018 din Republica Moldova în Turcia.

Amintim că, la 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați, în septembrie 2018, în Turcia. Curtea a constatat violarea articolelor 5.1 și 8 din Convenția pentru Drepturile Omului și a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei cinci cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate și care s-au adresat la CEDO.

Anticoruptie.md
05/02/2020

Comentarii