Dosarul extorcării celor 200.000 de euro // Procurorii Clim și Tifoi vor compărea pe banca acuzaților

Ilie Gulca
02/04/2021
Roman Clim și Evgheni Tifoi

Cei doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chişinău, oficiul Ciocana, Roman Clim și Evgheni Tifoi, reținuți pentru acțiuni coruptibile, vor compărea pe banca acuzaților. Procuratura Anticorupție a anunțat, vineri, că a finalizat și expediat dosarul de învinuire a celor doi procurori. Ambii sunt acuzați de corupere pasivă săvârșită în proporții deosebit de mari.

Roman Clim și Evgheni Tifoi au fost reținuți în 2018, împreună cu un ofițer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, un ofițer de investigații din cadrul Direcției nr. 3 a Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliției (IGP), precum şi un șef adjunct de direcție din cadrul INI.

În 2017, inculpații ar fi primit de la gestionarii unei firme 70.000 de euro și 6.000 de dolari SUA după ce ar fi extorcat 200.000 de euro. Pentru această sumă, procurorii şi polițiștii urmau să îi elibereze din arest, să le înceteze dosarul de evaziune fiscală şi să îi scoată pe cei trei afaceriști de sub urmărire penală.

După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii de comun acord cu polițiștii au aranjat eliberarea celor trei oameni de afaceri din așa-zisul arest preventiv”, „sub control judiciar”, şi le-au returnat o parte din bunuri, inclusiv un autoturism de model BMW X5 şi unele acte ridicate în timpul percheziției.

Ulterior, în urma faptului neconstatării bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de evaziune fiscală de către gestionarii firmei, procurorii le-au recomandat celor trei să recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate în „fals în acte”.

În 2018, la demersul procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor i-a suspendat pe cei doi procurori din funcție până la adoptarea definitivă a hotărârii în dosarul în care sunt vizați.

De asemenea, pentru a asigura repararea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, precum și pentru a garanta executarea pedepsei, Procuratura Anticorupție a instituit sechestre pe patru bunuri mobile și patru bunuri imobile ale inculpaților.

Dacă vor fi recunoscuți vinovați de comiterea coruperii pasive în proporții deosebit de mari, învinuiții riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare, cu amendă de cel mult 500.000 de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. În plus, instanța urmează să se pronunțe și asupra încasării în folosul statului a cheltuielilor judiciare în mărime de 27.000 de lei.

Precizăm că, la finele anului 2018, șeful adjunct de Direcție din cadrul INI a fost recunoscut vinovat și condamnat pentru trafic de influență la o amendă penală în mărime de 90.000 de lei, iar la începutul anului 2019 și ofițerul de investigație din cadrul INI al IGP și-a primit pedeapsa.

Acesta a fost condamnat pentru trafic de influență și favorizare a infracțiunii la patru ani închisoare, cu suspendare și amendat cu 115.000 de lei. De asemenea, pentru tăinuirea unui act de corupție a fost sancționat contravențional șeful Secției de urmărire penală din cadrul IP Ciocana.

Ofițerul de urmărire penală din cadrul IP Ciocana a fost scos în 2018 de sub urmărire penală. Aceasta s-a întâmplat din cauza că nu au fost acumulate probe privind implicarea acestuia în comiterea infracțiunii de corupere.

Ilie Gulca
02/04/2021

Comentarii