Dosarul filării magistratei Angela Bostan: Şase persoane din anturajul lui Veaceslav Platon, trimise în judecată

Julieta Saviţchi
07/09/2021
Angela Bostan

Şase persoane din anturajul controversatului afacerist Veaceslav Platon vor apărea îm timpul apropiat pe banca acuzaţilor. Procuratura pentru Combaterea Crimei Organuzate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) a anunţat, marţi că a trimis în judecată dosarul intentat în cazul filării judecătoarei Angela Bostan de la Curtea de Apel Chişinău.

Inculpaţii sunt învinuiţi de în baza articolului 177 din Codul Penal, privind încălcarea inviolabilităţii vieţii personale. Aceştia au tangenţe sau sunt angajaţi la firmele controlate de Platon. Printre aceste firme este şi Remington Worldwide Limited, prin care Platon ar fi controlat anterior banca comercială Moldindcombank. Unul din suspecţi, Andrei Bahcivanji, în 1997, a fost asociatul lui Platon în cadrul companiei SRL Neîmblînzit. Compania a fost lichidată în anul 2003, iar în cadrul acesteia Platon deținea 70% din acțiuni, celelalte fiind deținute Bahcivanji.

Primii cinci învinuiţi au fost reţinuţi pe data de 17 iunie, iar Bahcivanji a fost reţinut pe 9 iulie, în urma unei descinderi a mascaţilor Serviciului de Informații și Securitate (SIS) într-un imobil din Chişinău. Acolo a fost descoperită o echipă de troli, plătiţi de Platon ca să denigreze pe reţelele de socializare imaginea preşedintei Maia Sandu şi a Partidului Acţiune şi Solidaritate. A fost descoperit şi un video contrafăcut, în care apărea o clonă a Maiei Sandu cum îi transmite un plic cu bani lui Ilan Şor.

Ofiţerii SIS au lansat versiunea că filmuleţul urma să fie distribuit în mediul online în ajun de alegerile din 11 iulie.

Surse din cadrul Procuraturii au comunicat reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice că ofițerii SIS ar fi recurs la o şmecherie pentru a-i determina pe angajații PCCOCS să pornească dosar penal în cazul filării magistratei.

Într-un raport adresat procurorilor, ofițerii SIS au indicat că magistrata Bostan este filată de persoane ar fi lucrat pentru oligarhul fugar, Ilan Şor. După reţinerea celor cinci suspecţi, s-a constatat, de fapt, că acestea ar fi persoane din anturajul lui Veaceslav Platon, fapt care i-ar fi nemulţumit pe cei din conducerea Procuraturii Generale.

Interesul lui Platon pentru Angela Bostan se leagă de faptul că în gestiunea acesteia se află contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare, în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău a emis o decizie favorabilă lui Platon.

După eliberarea din închisoare, Veaceslav Platon a manifestat o atenţie sporită faţă de compania de asigurări Moldasig; el a declarat că este proprietatea sa şi că a fost expropriat ilegal.

Caracuian a evitat să vorbească despre implicarea lui Veaceslav Platon în acest dosar.

PCCOCS a infirmat că ar avea divergenţe cu SIS în dosarul filării magistratei Bostan. Totodată, instituţia a refuzat să comunice în interesul cui a fost făcută filarea magistratei pe motiv că ar exista „context electoral”.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Veaceslav Platon, înconjurat de agenți de pază, a sărit turnichetul de la intrarea în clădirea Comisiei Națională a Pieții Financiare și a intrat abuziv în sala de ședințe unde se discuta despre situația de la Moldasig. După acest incident, Ministerul Afacerilor Interne i-a retras paza de stat pe motiv că a încălcat legea cu privire la protecția martorilor și a altor participanți la procesul penal.

Recent, SIS, într-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii, a menționat că Veaceslav Platon încearcă cu orice preț, inclusiv în afara cadrului legal, să își recapete drepturile asupra acțiunile din Moldasig, Asito Direct și Alliance Insurance Group, precum şi la unele instituţii bancare.

Veaceslav Platon a infirmat că ar avea ceva comun cu dosarul urmăririi judecătoarei.

 

Julieta Saviţchi
07/09/2021Become a Patron!

Comentarii