Dosarul Filat II // Apărătorii au înaintat demersuri noi, iar procurorul îi acuză de tergiversarea procesului

Julieta Savițchi
15/04/2019
Captură video

O nouă ședință de judecată în cel de-al doilea dosar penal intentat pe numele fostului premier Vlad Filat a fost amânată. Apărătorii lui Filat au solicitat din nou să fie sesizată Curtea Constituțională. Judecătoria Chișinău a amânat ședința de judecată pentru marți, 16 aprilie, și urmează să decidă dacă va da curs demersurilor avocaților fostului premier.

De această dată, avocații au cerut să fie supus controlului constituționalității două articole din Codul de Procedură Penală privind locul comiterii infracțiunii. „Organul de urmărire penală nu a putut să identifice locul unde a fost comisă presupusa infracțiune și nu a prezentat dovezi că a întreprins toate acțiunile necesare în acest sens. Articolul 40 din Codul de Procedură Penală, la care fac referință procurorii, conține mai multe sintagme care încalcă principiul prezumției de nevinovăție”, a argumentat avocatul Victor Munteanu.

Pe de altă parte, procurorul pe caz a acuzat partea apărării de tergiversarea procesului. Potrivit acuzatorului, examinarea dosarului a ajuns la etapa audierii martorilor. 

Vlad Filat a fost reținut pe 16 octombrie 2015 în incinta Parlamentului. După un proces cu ușile închise, care a durat mai bine de opt luni, a fost condamnat la nouă ani de detenție. Filat a fost acuzat în baza unui denunț semnat de Ilan Șor conform căruia, în perioada în care a deţinut funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la acesta din urmă bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Cel de-al doilea dosar intentat pe numele lui Filat de către Procuratura Anticorupție a fost transmis în instanță în ianuarie 2019. Potrivit rechizitoriului, în 2013, fostul premier a fost organizatorul schemelor de spălare a banilor în proporții deosebit de mari proveniți din acțiuni de corupție. Procurorii îl învinuesc pe fostul șef al Guvernului că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, a încheiat pentru PLDM un contract de asistență cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a plătit 12.847.902 lei, bani proveniți de la fosta Bancă de Economii.

Filat a respins acuzațiile și susține că dosarele i-au fost fabricate, iar în spatele acestora ar fi Vladimir Plahotniuc.

Julieta Savițchi
15/04/2019

Comentarii