Dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”. Magistrații au respins cererea Evgheniei Guțul de a conexa cauza acesteia cu dosarul Marinei Tauber

Ilie Gulca
08/07/2024
Marina Tauber și Evghenia Guțul

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins luni cererea avocaților Evgheniei Guțul de a conexa cauza penală – în care aceasta și o altă persoană sunt inculpate – la dosarul pe numele Marinei Tauber și a Partidului ,,Șor”. În urma acestei decizii, în dosarul Marinei Tauber este audiat unul dintre martorii acuzării, iar cauza penală în privința Evghenei Guțul va fi examinată separat de un alt judecător.

Cauza penală de învinuire a guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul, și a unei secretare din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Șor, declarat neconstituțional, a fost expediată în instanța de judecată pentru examinare în fond la sfârșitul lunii aprilie 2024.

Cele două învinuite sunt acuzate că au acceptat cu bună ştiinţă a finanţarea concurentului electoral și a partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice. Dacă vor fi găsite vinovate acestea riscă amendă sau închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la 2 la 5 ani. 

Evghenia Guțul, care a activat în perioada 2019-2022 în calitate de secretară în cadrul Departamentului de Monitorizare, Planificare şi Control al Partidului Șor,  „a fost activ implicată în activitate de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Moldova, parvenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federația Rusă, prin efectuarea curselor aeriene și terestre (tur-retur timp de 24 ore), pe care ulterior le integra în activitatea partidului în scopul susținerii activității acestuia pe arena politică din Republica Moldova”.

Pe lângă introducerea în țară a mijloacelor financiare necontabilizate, Guțul a fost responsabilă de confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate de partidul Șor.

În calitate de complice, în perioada octombrie 2022 - noiembrie 2022, Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor oficii teritoriale a fostului Partid „Șor” din raioanele Republicii Moldova, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor şi remunerarea participanților la protestele organizate de Partidul Şor în faţa Parlamentului, Guvernului, Președinției, Procuraturii Generale etc. Ea este învinuită că acceptat cu bună știință finanțarea partidului c din partea unui grup criminal organizat în valoare totală de 42 de milioane de lei.

Pentru aceleași fapte este învinuită și o altă secretară a formațiunii care, la fel, ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului din partea grupului criminal organizat în valoare totală de 9,7 milioane de lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic, achitarea salariilor necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale etc.

Guvernatoarea regiunii găgăuze a catalogat învinuirea drept o tehnică a guvernării împotriva opoziției. Contactată pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al PAS, Adriana Vlas, a calificat declarațiile Evgheniei Guțul drept aberații. 

Cauza penală pe numele Marinei Tauber a fost trimisă în judecată pe 20 iunie 2023 unde aceasta figurează împreună cu persoana juridică fostul Partid ,,Șor”. Tauber și Partidul Șor sunt învinuiți de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat.

Ilie Gulca
08/07/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii