Dosarul finanţării ilegale a PSRM: ex-deputata Alla Dolinţa, pusă sub învinuire

Julieta Saviţchi
07/12/2022
Captură

Fosta deputată socialistă, Alla Dolinţa, este învinuită de finanţarea ilegală a Partidului Soccialiştilor. Ordonanţa de punere sub învinuire i-a fost înaintată fostei deputate marţi de către procurorii anticorupţie.

Surse din cadrul Procuraturii ne-au comunicat că fostei deputate i se mai incriminează falsul în acte publice şi implicarea în schemele de finanţare ilegală a PSRM.

Amintim că procurorii au făcut percheziţii la domiciliul la începutul lunii septembrie. Procurorii au declarat atunci că percheziţiile au fost efectuate în cadrul cauzei penale de învinuire a ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupţie, în rezultatul perchezițiilor efectuate au fost depistate si ridicate mai multe dispozitive electronice și înscrisuri de ciornă, care la fața locului s-a stabilit că au legătură cu circumstanțele cauzei penale și urmează a fi analizate în ansamblu cu alte probe administrate pe caz.

Surse din Procuratură ne-au mai comunicat că în dosarul finanţării ilegale a PSRM figurează mai mulţi fruntaşi socialişti, printre care Zinaida Greceanîi, Corneliu Furculiţă, Vlad Bătrîncea şi alţii.

Amintim că Alla Dolinţă este unul dintre cei mai generoşi sponsori ai partidului din care face parte. În campania prezidenţială din 2016 familia deputatei a transferat pe contul electoral al candidatului PSRM 118.600 de lei (Alla Dolință – 59.200 de lei, Igor Dolința – 59.400 de lei). Contribuția lor este totuși de peste cinci ori mai mică față de cea din electorala pentru alegerile parlamentare din 2014, când familia a făcut donații de 518.000 de lei, deși veniturile declarate pentru anii 2012-2013 erau de circa 93 de mii de lei, potrivit declarației de avere depuse la CEC. În 2018, Alla Dolinţă şi soţul său au donat peste 68.000 lei pentru PSRM. 

Deputata din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Dolință, a renunțat la mandatul său de deputat și de membru al Partidului Socialiștilor, în iulie 2022, „din cauza metodelor, conceptului și retoricii  conducerii formațiunii, precum și a partidului în general”.

„Peste 4,5 luni, într-un stat vecin, Ucraina, care este în esență casa mea, deoarece părinții mei s-au născut acolo, este război. Îmi este greu să văd durerea, lacrimile, necazurile și distrugerea pe care le aduce cu ea, îmi este foarte greu să accept aceste evenimente. Pentru mine, durerea Ucrainei este durerea mea”, a scris parlamentara în cererea sa de demisie.

Într-o investigație realizată de RISE Moldova despre sediul central al PSRM, se arată că imobilul din strada Lazo 25, unde este amplasat sediul central al PSRM, ar aparține Allei Dolință, printr-o firmă reprezentată de aceasta.

Reporterii RISE au indicat că imobilul de peste 800 de metri pătrați, evaluat de Cadastru la șase milioane de lei, se afla în proprietatea familiei Dolință încă din octombrie 2007, prin intermediul companiei Foradex Plus. În februarie 2009, Igor Dolință, fondatorul Foradex-Plus, a decis să treacă biroul de pe strada Lazo în proprietatea companiei Vesma-Teh, al cărei unic fondator era atunci soția sa, Alla Dolință.

Două luni mai târziu, în aprilie 2009, Alla Dolință cedează 99% din capitalul social al Vesma-Teh offshore-ului cipriot HB Strenton Limited.

Compania cipriotă este fondată de alte două companii offshore: Stateco (Nominees) Limited şi Stateco (Trustees) Limited, care apar în documentele Panama Papers. Acum, unic fondator al Vesma-Teh este fiica socialistei, Irina Dolință, care a preluat acțiunile de la compania offshore HB Strenton Limited.


 

Julieta Saviţchi
07/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii