Dosarul finanțării PSRM ar fi fost preluat de Procuratura Generală. Reacția PG

Julieta Savițchi
11/01/2020

Dosarul finanțării presupus ilegale din Federația Rusă a Partidului Socialiștilor ar fi fost scos din gestiunea Procuraturii Anticorupție (PA), în ultima zi de efectuare a controlului dispus de Alexandr Stoianoglo, afirmă surse din cadrul PA. Conducerea Procuraturii Generale afirmă contrariul.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Ruslan Popov, procuror general-adjunct, a declarat că informația nu corespunde adevărului. „Cine v-a spus așa ceva? Eu nu cunosc despre așa ceva. Nu este adevărat”, ne-a declarat Popov.

Amintim că la 26 noiembrie 2019, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a anulat ordonanța de neîncepere a urmăririi penale, emisă la data de 8 iulie de către subalternul său, Alexandru Cernei. Procesul penal privind finanțarea ilegală a Partidului Socialiștilor a fost pornit pe data de 11 iunie 2019 în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, difuzate de posturile TV Publika și Prime, afiliate Partidului Democrat.

După ce au eșuat negocierile între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor pentru crearea unei majorități parlamentare, democrații au difuzat o înregistrare în care șeful statului i-ar spune lui Plahotniuc că ar primi câte 700-800 de mii de dolari pe lună pentru întreținerea partidului. Igor Dodon a respins acuzațiile și a declarat că imaginile ar fi fost trucate, iar informațiile ar fi fost scoase din context.

În august curent, Partidul Unității Naționale (PUN), condus de fostul ministru Anatol Șalaru, a depus un denunț la Procuratura Generală contra șefului statului, Igor Dodon, în baza înregistrărilor video din timpul negocierilor între Dodon și Vlad Plahotniuc de formare a Guvernului. După ruprea alianței cu PSRM și demiterea Guvernului condus de Maia Sandu, și Andrei Năstase a solicitat reluarea investigațiilor privind finanțarea din Rusia a PSRM. Liderul PPDA a declarat că imaginile video au fost supuse expertizei în România și s-a dovedit că nu sunt trucate.

Mai multe surse susțin că reluarea investigațiilor în dosarul finanțării PSRM ar sta la baza dispunerii controlului la Procuratura Anticorupție, suspendarea din funcție a lui Viorel Morari și intentarea dosarului penal pe numele său.

Julieta Savițchi
11/01/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii