Dosarul finanțării PSRM: Fruntașii socialiști, bănuiți și de spălarea banilor

Julieta Savițchi
20/01/2020

Cu câteva zile înainte de a fi dispus controlul la Procuratura Anticorupție și de a fi suspendat din funcție, Viorel Morari a ordonat comasarea dosarului privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor cu un alt dosar în care mai mulți fruntași socialiști sunt bănuiți de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Totodată, potrivit unui document publicat de Ziarul de Gardă, Procuratura Anticorupție a solicitat Fiscului informații despre mai mulți fruntași și deputați socialiști, inclusiv despre prima doamnă, Galina Dodon.

Potrivit documentului semnat la data de 2 decembrie 2019 de către procurorul pe caz, Victor Cazacu, Procuratura Anticorupție a solicitat fotocopiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor (proveniența, plata impozitelor pe venit, declarații pe venit etc.), dar și actele de control privind sursele de finanțare ale PSRM.

În solicitarea adresată fiscului se mai arată că, în februarie 2016, pe conturile societății Exclusiv Media SRL au ajuns mijloace bănești în suma de 1.499.884 de euro de la compania offshore Westerby Limited, înregistrată în Bahamas. O lună mai târziu, deputatul Petru Burduja și soția deputatului Corneliu Furculiță, administratorul și fondatoarea Exclusiv Media, au retras de pe conturile întreprinderii peste 20 de milioane de lei sub pretextul restituirii unor împrumuturi obținute de la 11 persoane fizice. În același timp, s-a constatat că suma acestor împrumuturi a fost de peste cinci milioane de lei, dintre care o sută de mii de dolari SUA au venit de la compania nerezidențială Bulwer Developtment LP, reprezentant fiind Iaroslav Țurcan, președintele Fundației Din Suflet, fondată și administrată de Galina Dodon.

Amintim că la data de 26 noiembrie 2019, Viorel Morari a dispus reluarea investigațiilor în dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM, pornit în baza unei înregistrări video de la negocierile dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. Dosarul a fost suspendat ulterior în baza unei ordonanțe emise de către procurorul Alexandru Cernei, după formarea alianței dintre PSRM și blocul ACUM, pe motivul lipsei componenței de infracțiune.

La data de 29 noiembrie 2019, președintele Dodon a semnat decretul de numire în funcție a procurorului general, iar a doua zi l-a prezentat procurorilor pe Alexandr Stoianoglo.

Câteva zile mai târziu, la 3 decembrie, Stoianoglo i-a cerut lui Viorel Morari să prezinte în decurs de trei zile un raport despre patru ani de activitate. Raportul a fost prezentat la data de 6 decembrie, iar la 9 decembrie Stoianoglo a dispus efectuarea controlului la Procuratura Anticorupție și suspendarea lui Morari.

La data de 26 decembrie, Procuratura Generală a pornit dosar penal pe numele lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, iar la 10 februarie 2020, în timp ce era escortat la ședința de judecată, Morari a declarat că dosarul i-a fost intentat la comanda lui Igor Dodon. Atât Alexandr Stoianoglo, cât și Igor Dodon, au respins acuzațiile, invocând că Morari s-ar victimiza.

Julieta Savițchi
20/01/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii