Dosarul finanțării PSRM: Noua conducere a Procuraturii Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale

Julieta Savițchi
06/03/2020

Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, „în cadrul investigațiilor nu au fost administrate careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestei sau unei alte infracțiuni”.

În comunicat se mai arată că refuzul se bazează pe rezultatele investigațiilor efectuate de Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, care nu au identificat careva tranzacții financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizice şi juridice afiliate partidului.

Comunicatul Procuraturii Generale mai face referință și la un raport de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018, care arată că „veniturile şi cheltuielile efectuate sunt clasificate corect şi lipsite de careva iregularități”, precum și la rapoartele anuale, ridicate de la Comisia Electorală Centrală privind gestiunea financiară a partidului politic PSRM.

Procuratura Generală mai informează că „pe acest caz au fost audiate toate persoanele pretins a avea informații despre obiectul investigațiilor, faptul finanțării ilegale a partidului politic negăsindu-și confirmare. Prin urmare, alte mijloace de probă, nu au fost stabilite și, respectiv, se constată lipsa elementelor constitutive ale vreunei infracțiuni”.

Conform legii, decizia Procuraturii este pasibilă a fi contestată în ordinea ierarhică la procurorul anticorupție și ulterior, la judecătorul de instrucție.

În comunicat se mai arată că Procuratura Anticorupție continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul pornit pe pretinse fapte de spălare de bani în care ar fi vizate persoane afiliate PSRM, inițiat în anul 2016 și lăsat, anterior, în nelucrare mai bine de trei ani.

„După intervenția Procuraturii Generale cu observații de accelerare a investigațiilor, procurorul de caz a identificat 29 de persoane fizice, 25 dintre ele fiind deja audiate. Totodată, a fost interpelată Banca Națională a Moldovei, fiind solicitate informații relevante despre tranzacțiile pretinse a fi suspecte de spălare de bani. Actualmente, se află la etapa de finalizare procesul de pregătire a comisiei rogatorii și a materialelor necesare pentru efectuarea anumitor activități procesual-penale în Elveția, țara de unde au fost transferați banii în litigiu, în acest sens fiind obținute anumite autorizații judecătorești pentru ridicări de documente ce constituie secret bancar”, se precizează în document.

Dosarul privind finanțarea ilegală a PSRM a fost pornit în baza unei înregistrări video de la negocierile dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc, în iunie 2019. Ulterior, dosarul a fost suspendat în baza unei ordonanțe emise de către procurorul Alexandru Cernei, după formarea alianței dintre PSRM și blocul ACUM, pe motivul lipsei componenței de infracțiune.

La 26 noiembrie 2019, Viorel Morari, șeful de atunci al Procuraturii Anticorupție, a emis o ordonanță privind reluarea investigațiilor în dosarul finanțării PSRM. Printre argumentele aduse de Morari se stipula și faptul că Igor Dodon urma să fie audiat în calitate de bănuit, dar nu de martor.

La 29 noiembrie 2019, la doar trei zile după reluarea dosarului privind finanțarea PSRM, președintele Dodon a semnat decretul de numire în funcție a procurorului general, iar a doua zi l-a prezentat breslei pe Alexandr Stoianoglo.

La 2 decembrie 2019, Viorel Morari a ordonat conexarea dosarului privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor cu un alt dosar în care mai mulți fruntași socialiști sunt bănuiți de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. În aceeași zi, Procuratura Anticorupție a solicitat copiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor – proveniența, plata impozitelor pe venit, declarații pe venit etc., precum și actele de control privind sursele de finanțare ale PSRM.

La 3 decembrie, Stoianoglo i-a cerut lui Viorel Morari să prezinte, în decurs de trei zile, un raport despre patru ani de activitate. Raportul a fost prezentat la 6 decembrie, iar la 9 decembrie Stoianoglo a dispus efectuarea controlului la Procuratura Anticorupție și suspendarea lui Morari.

La 26 decembrie, Procuratura Generală a pornit un dosar penal pe numele lui Viorel Morari pentru abuz în serviciu și fals în acte publice, iar la 10 ianuarie 2020, în timp ce era escortat la ședința de judecată, Morari a declarat că dosarul i-a fost intentat la comanda lui Igor Dodon. Atât Alexandr Stoianoglo, cât și Igor Dodon, au respins acuzațiile, invocând că Morari s-ar victimiza.

În ultima zi de control la Procuratura Anticorupție, când a fost reținut Viorel Morari, a fost ridicat pentru verificări dosarul finanțării PSRM. Conducerea Procuraturii Generale a negat inițial acest lucru. La o săptămână, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandr Stoianoglo a recunoscut că dosarul respectiv a fost supus verificărilor, în baza unei plângeri a președintei Parlamentului și fruntașei PSRM, Zinaida Greceanîi.

Julieta Savițchi
06/03/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii