Dosarul frauda bancară // Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, soția acestuia și juristul de încredere al familiei au fost puși oficial sub învinuire

Irina Odobescu
01/10/2021
Foto: deschide.md

Fostul deputat democrat Vladmir Andronachi, soția acestuia și juristul de încredere al familiei au fost puși oficial sub învinuire, vineri, în dosarul furtul miliardului. Procuratura Anticorupție a reținut în acțiunile celor trei comiterea escrocheriei și spălării de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat.

Procurorii au descoperit fapte de spălare de bani de către mai multe grupuri criminale organizate, fiind sustrase aproximativ 32 milioane de lei de la Banca de Economii, sub falsul pretext al unei pretinse investiții efectuate la respectiva instituție financiar-bancară. Potrivit probatoriului, acțiunile infracționale ale celor trei au culminat la etapa finală a Fraudei Bancare, adică în intervalul 24-27 noiembrie 2014.

Au fost ridicate suporturi electronice, documente, bani, precum și alte obiecte relevante pentru anchetă, în rezultatul perchezițiilor. Concomitent, Procuratura Anticorupție a aplicat sechestru pe bunurile celor trei persoane puse sub învinuire. 

La demersul procurorilor, magistrații au eliberat pe numele fostului deputat un mandat de arestare în contumacie, cu anunțarea lui în căutare internațională. Soția și juristul acestuia sunt cercetați în libertate, având interdicția de părăsire a țării.

Precizăm că pe 23 septembrie Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții la domiciliului deputatului Partidului Democrat Vladimir Andronachi.

Anterior, însuși Vladimir Andronachi a anunțat pe 20 septembrie că ar putea să îi fie înaintate învinuiri în dosarul furtul miliardului. El a spus că aceste acuzații „neîntemeiate” vin din partea PAS, precizând că nu a fugit din Moldova, ci este în străinătate pentru „investigații medicale”.

Șefa statului Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni TV că fostul deputat ar conduce una dintre grupările criminale, alături de Plahotniuc, Platon, Șor, care „care au subminat foarte mult statul”.

Irina Odobescu
01/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii