Dosarul fraudei bancare // Arestul șefului de departament al BNM, Ion Ropot, prelungit cu 20 de zile

Anticoruptie.md
11/05/2021

Șeful de departament al Băncii Naționale, Ion Ropot, cercetat pentru abuz de serviciu în dosarul fraudei bancare, va sta în arest preventiv alte 20 de zile. Magistrații de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău au dat curs demersului procurorilor de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Investigațiile vizează garanțiile bancare acordate Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale.

Amintim că Ion Ropot a fost plasat în arest la 12 martie, după ce, o zi mai devreme, oamenii legii au desfășurat percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al acestuia. Perchezițiile ar avea legătură cu decizia acordării garanțiilor de stat BEM. Anchetatorii au tras concluzia că, din momentul instituirii supravegherii speciale, pe 27 noiembrie 2014, banca a restituit depozitele persoanelor fizice și juridice din garanțiile de stat, inclusiv companiei Veb Solution, un offshore din Panama implicat în „frauda bancară”.

La 23 aprilie, Curtea de Apel Chișinău a dispus prelungirea arestului preventiv în privința lui Ropot până la data de 10 mai 2021. 

Precizăm că BNM a decis să instituie administrare specială la BEM prin hotărârea Consiliului de administrație din 27 noiembrie 2014. În aceeași zi, Ropot a fost desemnat administrator special la BEM. La 6 aprilie 2015, instituția a decis înlocuirea lui cu Grigorii Olaru.

Anticoruptie.md
11/05/2021Become a Patron!

Comentarii