Dosarul fraudei bancare: Ex-guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, plasat în arest preventiv

Julieta Savițchi
06/03/2020
protv.md

Ex-guvernatorul Băncii Naționale (BNM), Dorin Drăguțanu, va sta 30 de zile în arest preventiv, dacă magistrații de la Curtea de Apel Chișinău nu vor lua o altă decizie. Judecătoria Chișinău a dat curs, vineri seara, demersului Procuraturii Anticorupție privind plasarea în arest a fostului demnitar. Decizia este cu drept de atac în instanța ierarhic superioară.

Procurorii au solicitat mandat de arestare pe numele lui Drăguțanu vineri, la mai puțin de o zi după ce acesta a fost reținut pentru un termen de 72 de ore. La puțin timp după ce a fost reținut, procurorii i-au înaintat lui Drăguțanu ordonanța de punere sub învinuire pentru participare la escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Până atunci, Drăguțanu a avut statut de bănuit pe dosar.

În timp ce era escortat în sala de judecată, Drăguțanu a declarat că pledează nevinovat și că decizia procurorilor de a-l plasa în arest este abuzivă. „M-am prezentat la toate solicitările care au fost din partea procurorilor pentru audieri, sunt dispus în continuare să răspund la toate întrebările procurorilor, așa că vom continua lupta”, a declarat fostul guvernator.

Dorin Drăguțanu a fost guvernatorul Băncii Naționale în perioada 6 noiembrie 2009 – 11 aprilie 2016. La 21 septembrie 2015, Dorin Drăguțanu a anunțat că-și dă demisia, acuzând  politicienii că nu vor investigarea furtului de la BEM de către KROLL și că se dorește ca BNM să devină țap ispășitor în dosarul furtului de la Banca de Economii.

„Motivul demisiei sunt presiunile politicienilor. Dacă nu demisionăm riscăm să permitem manipulări care pot afecta stabilitatea financiară și activitatea Băncii Naționale. Așteptăm începutul investigației Kroll pentru a arăta cine a stat în spatele atacurilor asupra sistemului bancar. Până la numirea noii conduceri vom asigura deplina funcționare a Băncii Naționale. Cred că odată ce am fost presați să plecăm există candidații pregătiți pentru această funcție”, a declarat atunci Dorin Drăguțanu.

În decembrie 2019, au avut loc percheziții la domiciliul lui Drăguțanu. Procurorul anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat atunci că perchezițiile au legătură cu recuperarea unor sume în valoare de aproximativ 2 miliarde 200 de milioane de lei.

Julieta Savițchi
06/03/2020

Comentarii