Dosarul fraudei bancare // Fostă viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei, plasată în arest la domiciliu

Julieta Savițchi
17/03/2020

Fosta viceguvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbârță, a fost plasată în arest la domiciliu. Curtea de Apel Chișinău a anulat marți decizia Judecătoriei Chișinău prin care aceasta a fost plasată în arest preventiv pe un termen de 30 de zile și a admis parțial demersul avocaților, schimbând măsura preventivă.

În același timp, va rămâne după gratii Ion Ropot, fost șef de direcție în cadrul BNM. Curtea de Apel a respins demersul avocaților și a menținut mandatul de 30 de zile de arest preventiv eliberat de Judecătoria Chișinău pe numele fostului funcționar bancar.

În arest preventiv mai rămân fostul guvernator Dorin Drăguțanu și viceguvernatorul Ion Sturzu. Singurul bănuit pentru care procurorii nu au solicitat mandat de arestare este viceguvernatorul BNM,  Aureliu Cincilei, soțul deputatei PDM, Ruxanda Glavan. Oamenii legii au decis că Cincilei va fi cercetat în stare de libertate, invocând că acesta colaborează cu ancheta.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cei cinci sunt învinuiți de participare la escrocherie și spălare de bani în dosarul privind furtul miliardului. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, efectuarea perchezițiilor la sediul Băncii Naționale a fost condiționată „de rezultatele obținute în urma unui șir de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații, analiza unui spectru larg de documentație financiară și juridică, pentru viitor fiind preconizate și alte acțiuni de urmărire penală care vor viza și alte persoane publice și cu funcții de demnitate publică implicate în frauda bancară”.

Julieta Savițchi
17/03/2020

Comentarii