Dosarul fraudei bancare: Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, scos de sub urmărire penală, pentru că „nu a făcut-o intenționat”

Julieta Savițchi
14/09/2020
agora.md

Ex-președintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul fraudei bancare, împreună cu alți șase acționari de la fosta bancă comercială Unibank. Numele lui Petru Lucinschi a figurat în raportul Kroll 1.

Procuratura Generală a emis luni un comunicat în care se arată că faptele persoanelor respective nu întrunesc elementele infracțiunilor imputate. „Ca urmare a multiplelor acțiuni de urmărire penală, confruntări între învinuiți, bănuiți și martori, măsuri speciale de investigații, s-a constatat că în acțiunile învinuiților nu se regăsește elementul obligatoriu al infracțiunilor și anume intenția directă la realizarea scopului infracțional urmărit de grupul criminal organizat la obținerea unui folos material”, se arată în document.

Procuratura Generală mai informează că se va decide asupra responsabilității procurorilor care au urmărit ilegal persoanele, reabilitate acum în drepturi.

Cei șase acționari ai Unibank au fost puși sub învinuire cu un an în urmă de către procurorii anticorupție, fiindu-le încriminată comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat. Lui Petru Lucinschi și presupușilor săi complici li s-a incriminat că ar fi beneficiat de credite frauduloase de la Unibank, una dintre cele trei bănci din schema furtului miliardului.

Amintim că experții companiei Kroll au scris în primul raport privind frauda bancară din Republica Moldova că Petru Lucinschi a cumpărat un pachet de acțiuni de 4,8% la Unibank cu 14 milioane de lei împrumutați de la firma off-shore Rosslyn Trade LLP. Aceasta era înregistrată în același oficiu din Edinburgh, Marea Britanie, ca și firma Harrogate Consulting LP, de la care s-au împrumutat Rita Țvic, Vladimir Novasadiuc și Olga Bondarciuc, notara care a autentificat mai multe acte pentru Vladimir Plahotniuc. În același oficiu din Edinburgh erau înregistrate și off-shore-urile La Costa Trade LLP și Fairmac LP de la care s-au împrumutat deputatul Viorel Melnic, Aurel Marinescu, Veaceslav Lupov, Tudor Negru și Liliya Pleskachevskaya, impresara soției lui Ilan Șor.

Julieta Savițchi
14/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii