Dosarul fraudei bancare // Magistrații au schimbat măsurile preventive în cazul a șase figuranți

Anticoruptie.md
29/12/2020

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana au schimbat măsurile preventive din arest - în arest la domiciliu pentru toți cei șase învinuiți, reținuți acum o lună în dosarul devalizării sistemului bancar, anunță Procuratura Generală.

Astfel, la diferite etape, magistrații au respins demersurile procurorilor la aplicare sau prelungire cu încă 30 de zile a mandatelor de arestare pe numele figuranților, admițând recursurile avocaților, care au solicitat plasarea clienților lor în arest la domiciliu pentru o lună.

Este vorba despre ex-conducătorii celor trei bănci falimentate - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, dar și reprezentanți ai holdingului Șor, care recent, au fost puși oficial sub învinuire pentru două capete de acuzare - escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.

Amintim că, șase persoane, printre care ex-conducătorii instituțiilor bancare implicate în devalizarea sistemului bancar din republică, au fost reținute la începutul lunii decembrie de Procuratura Anticorupție și PCCOCS, cu suportul operativ al CNA. Portalul Anticoruptie.md a aflat că printre cei reținuți se numără Sergiu Albot, care a deținut funcția de președinte al Băncii Sociale din decembrie 2013 până în mai 2014, când a demisionat din propria inițiativă, Natalia Rahuba, care a preluat la 1 iunie 2014 funcția de președintă a Băncii Sociale, în urma demisiei lui Albot, Svetlana Focșa, ex-vicepreședinta Consiliului de administraţie și fosta directoare financiară a băncii și Mariana Frunze. Procurorii i-au reținut și pe fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și pe ex-președintele UniBank, Dumitru Țugulschi.

Trei zile mai târziu, pe numele a cinci dintre inculpați magistrații au emis mandate de arestare pentru 30 de zile, iar al șaselea a fost plasat în arest la domiciliu.

Anticoruptie.md
29/12/2020Follow us on Telegram

Comentarii