Dosarul fraudei bancare // Magistrații au schimbat măsurile preventive în cazul a șase figuranți

Anticoruptie.md
29/12/2020

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana au schimbat măsurile preventive din arest - în arest la domiciliu pentru toți cei șase învinuiți, reținuți acum o lună în dosarul devalizării sistemului bancar, anunță Procuratura Generală.

Astfel, la diferite etape, magistrații au respins demersurile procurorilor la aplicare sau prelungire cu încă 30 de zile a mandatelor de arestare pe numele figuranților, admițând recursurile avocaților, care au solicitat plasarea clienților lor în arest la domiciliu pentru o lună.

Este vorba despre ex-conducătorii celor trei bănci falimentate - Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, dar și reprezentanți ai holdingului Șor, care recent, au fost puși oficial sub învinuire pentru două capete de acuzare - escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani în interesul unei organizații criminale.

Amintim că, șase persoane, printre care ex-conducătorii instituțiilor bancare implicate în devalizarea sistemului bancar din republică, au fost reținute la începutul lunii decembrie de Procuratura Anticorupție și PCCOCS, cu suportul operativ al CNA. Portalul Anticoruptie.md a aflat că printre cei reținuți se numără Sergiu Albot, care a deținut funcția de președinte al Băncii Sociale din decembrie 2013 până în mai 2014, când a demisionat din propria inițiativă, Natalia Rahuba, care a preluat la 1 iunie 2014 funcția de președintă a Băncii Sociale, în urma demisiei lui Albot, Svetlana Focșa, ex-vicepreședinta Consiliului de administraţie și fosta directoare financiară a băncii și Mariana Frunze. Procurorii i-au reținut și pe fostul președinte al Băncii de Economii, Viorel Bîrca, și pe ex-președintele UniBank, Dumitru Țugulschi.

Trei zile mai târziu, pe numele a cinci dintre inculpați magistrații au emis mandate de arestare pentru 30 de zile, iar al șaselea a fost plasat în arest la domiciliu.

Anticoruptie.md
29/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii