Dosarul fraudei bancare // Procuratura Anticorupție spune că s-au furat 600 milioane de dolari și nu 3 miliarde

Anticoruptie.md
08/07/2019

Procuratura Anticorupţie susține că suma banilor sustrași din cele trei bănci devalizate este de 600 milioane de dolari și nu de 3 miliarde, cum s-a vehiculat în spațiul public, după ce a fost publicat raportul Kroll 2. Procuratura a distribuit luni o informația detaliată prvind dosarele furtulul bancar, în care se menționează că „cifra de 2,9 miliarde de dolari, menţionată în acelaşi raport, constituie suma fondurilor de împrumut, acordat de cele 3 bănci societăţilor din grupul Şor. Din această sumă, 600 de milioane de dolari sunt banii sustraşi, iar suma restantă din cele 2,9 miliarde a fost rambursată băncilor pentru stingerea împrumuturilor”.

„Modul în care au fost rambursate aceste mijloace este investigat de procurori sub aspectul spălării de bani şi nu prin prisma sustragerii. Respectiv, afirmaţia precum că din sistemul bancar au fost sustrase 3 miliarde de dolari nu este corectă”, menționează procurorii. 

„La etapa actuală, numărul cauzelor penale care s-a aflat sau se mai află în gestiunea grupurilor de urmărire penală conduse sau exercitate de către Procuratura Anticorupție, în comun cu alte organe de investigare, este estimat la 197 de cauze penale, inițiate de către procurori şi ofițerii CNA începând cu anul 2009, cauze penale privind faptele infracționale de prejudiciere a Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. În instanța de judecată, în perioada 2009/prezent, au fost expediate 55 de cauze penale în privința 39 persoane fizice și 5 persoane juridice, fiindu-le incriminată comiterea infracțiunii de dobândire a creditului prin înșelăciune, escrocherie, spălare de bani, acordarea creditului cu încălcarea regulilor de creditare, unde valoarea totală a mijloacelor financiare incriminate beneficiarilor inițiali constituie 8,4 mlrd. lei. 

La moment, în gestiune sunt 26 de cauze penale, în cadrul cărora se investighează: legalitatea acordării creditelor bancare neperformante care a și constituit modalitate de sustragere a banilor din cele trei bănci comerciale, inclusiv de acordare a plasamentelor interbancare între băncile rezidente sau nerezidente; modalitatea de preluare a băncilor comerciale BEM, BS și UB, de către un grup de persoane ce acționau concertat; Interacțiunea autorităților statului în dependență de competența deținută la preluarea Băncii de Economii SA prin emisia suplimentară de acțiuni fără participarea statului, fiind investigate acțiunile autorităților publice ce au participat la luarea unei asemenea decizii; legalitatea și temeinicia adoptării Hotărârilor de Guvern din 13.11.2014 și 30.03.2015 prin care au fost acordate credite de urgență de către Banca Națională a Moldovei. 

Aceste fapte vizează persoane din sfera afacerilor, persoane cu funcții de răspundere din sistemul bancar, demnitari de stat, care au fost şi sunt cercetate sub aspectul infracțiunilor de escrocherie, dobândirea creditului prin înșelăciune, încălcarea regulilor de creditare, spălarea banilor şi infracțiuni de corupție, dar și conexe”, se mai menționează în informați difuzată presei de Procuratura Anticorupție.  

Anticoruptie.md
08/07/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii