Dosarul fraudei bancare // Șeful de departament de la BNM, reținut joi, a fost plasat în arest

Anticoruptie.md
12/03/2021

Magistrații de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău au dispus plasarea în arest preventiv a șefului de departament de la Banca Națională a Moldovei, Ion Ropot, care fusese reținut joi. Acesta a fost plasat în arest pentru un termen de 30 de zile, fiind învinuit de abuz de serviciu.

Acțiunile de urmărire penală au loc în cadrul investigării dosarului fraudei bancare, pe segmentul gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM Băncii de Economii, Unibank, Băncii Sociale.

BNM l-a desemnat pe Ion Ropot administrator special al Băncii de Economii pentru perioada 27 noiembrie 2014–6 aprilie 2015. BNM a decis să instituie administrare specială la BEM prin hotărârea Consiliului de administrație al BNM din 27.11.2014.

Perchezițiile efectuate de joi ar avea legătură cu decizia acordării garanțiilor de stat BEM. Anchetatorii au tras la concluzia că, din momentul instituirii supravegherii speciale, pe 27 noiembrie 2014, banca a restituit depozitele persoanelor fizice și juridice din garanțiile de stat, inclusiv companiei Veb Solution, un offshore din Panama implicat în „frauda bancară”.

Amintim că anterior Procuratura Anticorupție a desfășurat mai multe acțiuni de urmărire penală la sediul BNM. În martie 2020, viceguvernatorii Băncii Naționale a Moldovei, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, au fost reținuți de către procurorii anticorupție în dosarul fraudei bancare. Reținerile au urmat după ce procurorii au efectuat percheziții la sediul BNM. 

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat, în cadrul unui briefing, că a dispus reținerea ex-guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, a ex-viceguvernatoarei Emma Tăbârță, dar și actualilor viceguvernatori ai BNM, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

Anticoruptie.md
12/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii