Dosarul gajării parterului Spitalului Republican, de jumătate de an la etapa preliminară

Mariana Colun
17/03/2016
Foto: crinapopa.wordpress.com

Dosarul gajării parterului Spitalului Republican, trimis în judecată încă în septembrie 2015, se află abia la etapa preliminară. Deși a fost prezent la toate ședințele de judecată, ex-ministrul Sănătății nu a fost, deocamdată, audiat. Între timp, Andrei Usatîi, plasat anterior în arest la domiciliu în cadrul dosarului privind licitațiile trucate în medicină, a fost eliberat sub control judiciar.

Potrivit procurorilor, în scurt timp ar urma să înceapă cercetarea judecătorească. „Acum instanța urmează să adopte o încheiere cu referire la cererile și demersurile înaintate de avocați și inculpați. Aceștia au cerut încetarea procesului penal în legătură cu greșelile procesuale care ar fi fost comise la etapa urmăririi penale”, a precizat procurorul Anticorupție Ruslan Botnaru.

„Au fost înaintate cereri din partea apărării privind nulitatea mai multor acte, deoarece există mai multe vicii de procedură penală. Clientul meu nu-și recunoaște vina”, a punctat Vasile Nicoară, avocatul ex-ministrului Sănătății.

Ultima ședință de judecată în dosarul gajării parterului Spitalului Republican a avut loc pe 3 martie. Următoarea ședință a fost stabilită pentru luna aprilie.

În octombrie 2012, între Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Spitalul Clinic Republican, SRL Magnific, în calitate de investitor şi SRL Euromed Diagnostic, în calitate de partener privat, a fost semnat un contract pentru realizarea unui parteneriat public privat pentru servicii de radiologie şi diagnostic imagistic în beneficiul Spitalului Clinic Republican pe un termen de 12 ani. Pe 14 octombrie 2012, partenerul privat a cerut Ministerului Sănătăţii o scrisoare de garanţie pentru a o prezenta unei instituţii financiare, în scopul asigurării rambursării sumelor investite în construcţie şi în legătură cu solicitarea de majorare a sumei de finanţare în vederea extinderii suprafeţei construcţiei capitale. Drept răspuns, ministrul semnează scrisoarea prin care îşi exprimă acordul privind ipotecarea bunurilor – proprietate publică.

Ulterior, directorul-interimar al Spitalul Clinic Republican, având acordul Ministerului Sănătăţii, exprimat prin scrisoarea de garanţie „referitor la instituirea ipotecii de către Ministerul Sănătăţii (în calitate de terţă persoană)”, fiind gestionar al bunului, proprietate publică inalienabilă şi interzisă în circuitul civil, a încheiat contractul de ipotecă cu instituţia financiară şi a dispus reorganizarea Spitalul Clinic Republican. Astfel, în condiţiile contractului, odată cu emiterea ordinului citat, banca era în drept să intre în posesia parterului Spitalului.

Potrivit oamenilor legii, ministrul Sănătăţii, neavând dreptul de a-şi exprima acordul privind instituirea ipotecii asupra bunului care face parte din domeniul public, şi-a depăşit atribuţiile de serviciu şi a organizat depăşirea atribuţiilor de serviciu de către şeful interimar al Spitalului Clinic Republican. Totodată, în cadrul urmăririi penale au mai fost trase la răspundere un notar public şi registratorul OCT Chişinău care, potrivit legii, nu aveau dreptul să autentifice şi, respectiv, să înregistreze contractul menţionat.

Mariana Colun
17/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii