Dosarul „Gemenii”: Cum a fost executată decizia CEDO

Julieta Saviţchi
12/06/2021
Centrul Comercial Gemenii

Guvernul a achitat 2,12 milioane de euro foştilor acţionari ai SA Gemenii, care au câştigat un dosar împotriva statului Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Banii au fost luați din contul Companiei Rogob, ai căror proprietari deţin în timpul de faţă şi acţiunile de la SA Gemenii. Foştii acţionari sunt nemulțumiți de această decizie. Ei au insistat să le fie restituită clădirea de la intersecţia bulevardului Ştefan cel Mare și Sfânt și strada Al. Puşkin din Chişinău.

Deşi s-au declarat anterior cumpărători de bună credinţă şi au avertizat că vor solicita despăgubiri de o sută de milioane de euro dacă vor fi desproprietăriţi, actualii acţionari ai SA Gemenii au ajuns la o înţelegere cu Guvernul ca să achite 2,12 milioane de euro pe care statul urma să le plătească foştilor acţionari.

Tranzacţia dintre Guvern şi SA Gemenii a fost semnat la 5 mai 2021. Conform contractului, achitarea banilor urma să fie asigurată de către compania Rogob. În schimb, Guvernul s-a obligat să retragă din instanţă cererea de revizuire prin care se solicita revenirea la situația din 2005, să le cedeze acţiunile şi, concomitent, Centrul Comercial Gemenii.

Banii au ajuns în contul Trezoreriei de Stat la 26 mai 2021, iar trei ore mai târziu, au fost transferaţi în conturilor reclamanţilor. Totodată, Guvernul a informat Curtea Supremă de Justiţie că îşi retrage cererea de revizuire şi că decizia CEDO a fost executată în totalitate.

La 9 iunie, Curtea Supremă de Justiţie a emis o încheiere în care se menţionează că a luat act de faptul că Guvernul și-a onorat în totalitate obligația de executare a hotărârii CEDO în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova, respingând astfel celelalte cereri de revizuire pe motiv că drepturile reclamanților au fost restabilite.

Guvernul a calificat tranzacţia ca pe o mare reuşită pentru că au fost economisiți banii publici.

Avocatul foştilor acţionari, Mihai Lupu, a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că clienţii săi nu sunt mulţumiţi de modul cum a fost executată decizia CEDO şi consideră că Guvernul a făcut o favoare acţionarilor de la Rogob.

„Clienţii mei au vrut să le fie restituită clădirea. Aşa prevede hotărârea CEDO, iar banii puteau să fie alocaţi doar în condiţiile imposibilității întoarcerii clădirii. Preţul de piaţă al clădirii este de 10 milioane de euro. Proprietarilor de la Rogob le-a fost mai convenabil să achite 2,12 milioane de euro decât să piardă imobilul. Pe noi ne-au invitat să contrasemnăm tranzacţia, dar am refuzat. Litigiul clienţilor mei este cu statul, și nu cu SRL Rogob. S-a făcut fără acordul nostru. M-am pomenit cu banii pe cont. Dar sunt jurist şi ştiu că deciziile Curţii Supreme de Justiţie sunt executorii”, a declarat apărătorul.

Până nu demult, acţionarii Rogob şi SA Gemenii s-au arătat indignaţi de intenţia Guvernului de a-i deposeda de centrul comercial şi a executa hotârţrea CEDO din contul lor. 

„Acționarii majoritari își exprimă îngrijorarea că Guvernul a inițiat soluționarea cazului pierdut la CEDO în 2011 abia în acest an și, în loc să achite prejudiciul stabilit de Înalta Curte, în valoare totală de 3,62 de milioane de euro, a decis să inițieze o acțiune în instanță de expropriere a actualilor proprietari majoritari ai SA Gemeni”, au declarat aceștia într-un comunicat de presă.

Potrivit acționarilor SA Gemenii, returnarea proprietăţii grevate de datorii va afecta securitatea altor raporturi juridice, iar repararea unui drept al unei persoane nu se poate realiza prin încălcarea unui alt drept al altei persoane.

Avocatul acţionarilor SA Gemenii, Octavian Cazac, a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că clienţii săi au fost nevoiţi să facă un compromis.

„Au fost puşi în situaţia de a ceda ca să nu piardă mai mult. Ei au evaluat potenţialele riscuri şi au decis astfel. Clienţii mei au avut de pierdut, dar puteau pierde şi mai mult. Ştiţi cum este justiţia la noi, se poate întâmpla orice, suntem în Republica Moldova”, a declarat Cazac.

În februarie 2020, Guvernul de la Chișinău a fost obligat de instanța europeană să întoarcă reclamanților părţile de clădire care erau în proprietatea acestora până în 20 iulie 2005 și terenul aferent, care constituiau 36,55% din acţiunile SA Gemenii, și să le achite despăgubiri de 1.500.000 de euro, 5.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10.000 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Despăgubirile au fost achitate de Guvern din contul contribuabililor.

Conform deciziei CEDO, dacă statul nu le poate returna partea din imobil, urmează să achite contravaloarea de 2.120.000 de euro.

Precizăm că agentul guvernamental, Oleg Rotari, a depus la 18 martie 2020 la Curtea Supremă de Justiție, peste o lună de la pronunțarea deciziei, cererea de revizuire a dosarului Gemenii din 2005, prin care cinci acționari au fost lipsiți de proprietate. Ulterior, Oleg Rotari a solicitat repetat amânarea examinării revizuirii.

Pe 19 mai 2020, agentul guvernamental a cerut din nou amânarea examinării revizuirii, pe o perioadă nedeterminată, pe motiv că a solicitat pe 11 mai 2020 CEDO rectificarea și revizuirea hotărârii din 18 februarie 2020. El a invocat că CEDO ar fi calculat incorect prejudiciul acordat reclamanților.

Decizia CEDO a provocat critici dure la adresa sistemului judecătoresc din partea guvernării.

Ulterior, Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de rectificare a bugetului pentru 2020, care a fost aprobat de Parlament, în care s-a dispus ca suma de 28,6 milioane de lei, prevăzută pentru construcția unor sedii noi ale judecătoriilor din Cahul, Hâncești, Orhei, Căușeni și Edineț, să fie alocată pentru achitarea despăgubirilor celor patru câștigători la Curtea Europeană.

În prezent, pachetul majoritar de acțiuni în SA Gemenii este deținut de Twins Estate SRL, care are doi fondatori, Grigore și Fevronia Roșca. Aceștia dețin și grupul de companii Rogob.

Julieta Saviţchi
12/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii