Dosarul Glorinal: Avocații directorului întreprinderii solicită sancționarea unei judecătoare

Julieta Savițchi
29/10/2020

Avocații lui Vasile Chirică, principalul fondator al companiei Glorinal, învinuit de abuz în serviciu și escrocherie, cer să fie pedepsită magistrata Natalia Iordachi de la Judecătoria Chișinău pentru „abuz și sfidare a legii”.

Într-o postare pe Facebook, avocatul Victor Munteanu a precizat că magistrata de la sediul central al Judecătoriei Chișinău a refuzat categoric să transmită dosarul de insolvabilitate al companiei Glorinal în Curtea de Apel Chișinău după ce, la 16 octombrie anul curent, a cerut recuzarea tuturor judecătorilor din instanța respectivă și strămutarea cauzei într-o altă judecătorie. Motivul invocat de către apărător a fost că mai mulți judecători din sediul central al Judecătoriei Chișinău au emis anterior decizii în defavoarea companiei Glorinal.

„Acțiunile judecătoarei Natalia Iordachi reprezintă un abuz vădit și o sfidare a legii, ridicând dubii serioase privind imparțialitatea acesteia în soluționarea cauzei conform legii. Din cauza abuzului fără precedent săvârșit de judecătoarea Natalia Iordachi, solicit respectuos Consiliului Superior al Magistraturii și Procuraturii Generale să se autosesizeze pe faptul încălcării flagrante a legii de către judecătoarea Natalia Iordachi. Rămân disponibil pentru a prezenta toate probele documentare în susținerea celor afirmate”, a scris apărătorul pe pagina de socializare.

Amintim că Vasile Chirică și alți șapte foști subalterni ai săi au fost reținuți pe 7 septembrie, fiind învinuiți de abuz de serviciu. Ulterior, la 19 octombrie, aceștia au fost eliberați din arest preventiv în urma unei decizii a Curții de Apel Chișinău.

La finele anului trecut, procurorii au desfășurat percheziții în 12 locații care aparțin Companiei Glorinal. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, perchezițiile au fost efectuate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu comise de factori de decizie ai companiei de construcții atunci când nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani. 

În februarie 2020, Vasile Chirică a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă pentru că ar fi pretins 1.500 de euro de la un bărbat pentru a-i rezolva o problemă legată de darea în exploatare a unui bloc locativ.

Bănuitul şi-a recunoscut vina pe deplin în acest caz, iar procurorii l-au pus sub învinuire, obligându-l să nu părăsească ţara şi să se prezinte la organul de urmărire penală în caz de necesitate.

Vasile Chirică pledează nevinovat și susține că întreprinderea a ajuns în incapacitate de plată în urma unui atac raider pentru preluarea companiei.

Julieta Savițchi
29/10/2020

Comentarii