Dosarul Glorinal // Investitorii în apartamente își mențin acuzațiile aduse conducerii întreprinderii

Julieta Savițchi
12/10/2020
ipn.md

Investitori în apartamentele din blocul construit de compania Glorinal pe strada Calea Orheiului din Chișinău nu renunță la acuzațiile aduse în adresa principalului fondator al întreprinderii, Vasile Chirică, și a foștilor săi subalterni, că i-ar fi înșelat la vinderea locuințelor. Mai mulți investitori care se declară înșelați de fosta conducere a companiei Glorinal au organizat o conferință de presă pentru a prezenta și argumenta prin probe poziția lor, după ce au fost acuzați de către avocații lui Chirică că ar fi manipulați de organizatorii unui atac raider.

Investitorii prezenți la conferință au declarat că, deși trăiesc în aceste apartamente, nu dețin acte de proprietate, locuințele nu le aparțin oficial, sunt gajate la bancă și ar putea să rămână fără ele.

Viorica Costașco, locuitoare din blocul costruit de Glorinal, a declarat în cadrul conferinței că blocul respectiv urma să fie dat în exploatare la finele anului 2013, iar compania nu și-a respectat promisiunea nici până în prezent. În 2017, au organizat o acțiune de protest, iar Vasile Chirică le-a promis că vor avea acte în timpul apropiat, dar nu și-a onorat promisiunea și imobilele pentru care oamenii au achitat integral continuă să rămână gajate la o bancă comercială care se află în litigiu civil cu întreprinderea Glorinal.

Actorul Vitalie Jacotă s-a arătat indignat de faptul că a fost acuzat de avocații lui Chirică că a fost plătit în calitate de actor pentru a participa la protestele anti-Glorinal. „Am fost și artiști la proteste, dar nu în calitate de artiști, ci de investitori înșelați, care au muncit onest pentru aceste locuințe. Noi nu ne dorim altceva decât ridicarea gajului de pe imobilele noastre, darea în exploatare a blocului și perfectarea actelor de proprietate”, a declarat actorul.

Eugen Jitariuc a prezentat mai multe acte care confirmă că în anul 2012 a investit în viitoarea locuință care urma să fie dată în exploatare la finele anului 2013, dar a primit cheile abia în 2016. Jitariuc a declarat că, deși investitorii de la Calea Orheiului au investit în locuințe în medie câte 40 de mii de euro, nu toți banii au fost contabilizați. Oamenilor le este frică că nu vor putea să-și primească toți banii înapoi în cazul în care vor fi obligați să părăsească locuințele. Bărbatul s-a arătat indignat și de acțiunile organizației obștești Dreptul la Dreptate, pentru că ar susține conducerea întreprinderii Glorinal și ar ataca investitorii. „Le-am scris că nu aș avea nimic cu Chirică dacă aș vedea actul de proprietate sau dacă mi-ar restitui banii investiți pentru apartament plus cheltuielile de reparație. Chirică și oamenii din anturajul său ne-au alimentat cu promisiuni ani în șir”, a declarat Jitariuc.

Vasile Chirică și alții șapte foști subalterni ai săi au fost reținuți pe 7 septembrie, fiind învinuiți de abuz de serviciu.

La finele anului trecut, procurorii au desfășurat percheziții în 12 locații care aparțin Companiei Glorinal. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, perchezițiile au fost efectuate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu, comise de factori de decizie ai companiei de construcții atunci când nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani. Compania se află în proces de insolvabilitate.

Julieta Savițchi
12/10/2020

Comentarii