Dosarul Glorinal // Omul de afaceri Oleg Nemțeanu: „Vasile Chirică a fost plasat în arest nu din vina noastră”

Julieta Savițchi
01/10/2020

Omul de afaceri Oleg Nemțeanu, cu statut de parte vătămată în dosarele Companiei Glorinal, respinge acuzațiile aduse de avocații fostului director și co-fondator al întreprinderii că a provocat falimentul și a organizat un atac raider pentru a prelua afacerea.

„Nu mă interesează o afacere falită, unde totul este gajat. Am businessul meu și nu mă interesează. Nu suntem noi, eu și fratele meu, singurele victime ale Glorinalului. Vasile Chirică a fost plasat în arest preventiv într-un alt dosar, intentat în baza plângerilor a 70 de persoane, care locuiesc în blocul construit de Glorinal pe strada Calea Orheiului. Imobilele noastre, de care nu ne putem folosi, se află la Valea Trandafirilor. Dosarul intentat la plângerea noastră nu este singurul în care este învinuit Chirică”, ne-a declarat Nemțeanu.

Afaceristul a mai precizat că după ce a investit 800.000 de euro în spațiile comerciale, a fost convins de Chirică să mai investească încă 300.000 în lucrările de finisare a imobilului: „Mi-a zis că trebuie de terminat exteriorul clădirii și de efectuat unele lucrări de finisare a imobilului în care am investit. Am primit din partea lui, în 2016, și o scrisoare de garanție, că primesc imobilul în 2017. Iar acum sunt învinuit că intenționez să-i iau afacerea. Există doar două căi pentru a renunța la pretenții, ori îmi dă imobilul eliberat de gaj, ori îmi restituie banii”.

Oleg Nemțeanu a respins și acuzațiile că în spatele atacului raider s-ar afla persoane din anturajul fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc. „Abia acum justiția a început să se miște încet în dosarele Glorinal. Mai degrabă dumnealui ar fi avut legături cu Plahotniuc, dacă e să ne conducem de faptul că toate plângerile noastre au fost până nu demult pe linie moartă. Nu-l cunosc nici pe Dorin Damir, nu am comunicat și nici nu știu cum arată”, ne-a spus Nemțeanu.

Precizăm că Vasile Chirică i-a scris procurorului general, Alexandr Stoianoglo, o scrisoare în care îi acuză pe oamenii de afaceri Oleg și Vladimir Nemțeanu că i-au organizat probleme financiare, iar cu ajutorul unor judecători și al executorului judecătoresc George Boțan, au adus întreprinderea în proces de insolvabilitate și nu i-au permis să-și onoreze obligațiunile față de creditori și investitori.

Fondatorul companiei Glorinal îi mai acuză pe frații Nemțeanu că aceștia nu au mai dorit imobilele în care au investit, i-au cerut să le restituie banii și l-au amenințat că-l vor băga la închisoare și îi vor lua compania.

Vasile Chirică și alți șapte angajați ai Companiei Glorinal au fost reținuți pe 7 septembrie, iar două zile mai târziu au primit mandate de arestare pe un termen de 30 de zile. După plasarea lor în arest, avocații lui Chirică au făcut declarații pentru presă că reținerea lui Chirică și a angajaților săi reprezintă un abuz, dosarul este unul civil, și i-a acuzat pe frații Nemțeanu de atac raider.

Compania Glorinal a ajuns una de succes în perioada guvernării comuniste și se vehicula că ar fi condusă din umbră de familia Voronin. Anume în perioada când la cârma ţării se afla Vladimir Voronin, Glorinal SRL a câștigat mai multe licitaţii bănoase cu statul, printre care restaurarea mănăstirilor Căpriana şi Curchi, şi a Complexului memorial „Eternitate”. În perioada respectivă se vehicula că beneficiarul din umbră al Companiei Glorinal ar fi Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin. În 2008, fondatorul și directorul Companiei, Vasile Chirică, a fost decorat de către Voronin cu Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie în stat.

Julieta Savițchi
01/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii