Dosarul Glorinal // Vasile Chirică și subalternii săi rămân în arest preventiv

Julieta Savițchi
07/10/2020

Principalul fondator și directorul companiei de construcții Glorinal, Vasile Chirică, va mai petrece 30 de zile în arest preventiv, fiind acuzat de abuz de serviciu. Decizia este cu drept de atac la instanța ierarhic superioară. Magistrații de la Judecătoria Chișinău au admis și demersurile procurorilor privind plasarea în arest a câtorva subalterni de-ai lui Chirică.

Judecătorii de instrucție au admis prelungirea mandatelor de arestare cu încă 30 de zile pentru juristul, co-fondatorul și contabila șefă a companiei. În cazul altor patru învinuiți în dosarul Glorinal, instanța a dispus plasarea în arest la domiciliu sau sub control judiciar.

Avocații lui Chirică susțin că este vorba de un dosar fabricat de procurori la comanda unor persoane care urmăresc să-l deposedeze pe Chirică de afacere. Apărătorii consideră că, plasarea lui Chirică și a subalternilor săi în arest constituie un abuz și vor ataca mandatele de arestare la Curtea de Apel Chișinău.

Pe de altă parte, mai multe persoane care se declară părți vătămate în dosarul Glorinal au protestat în fața oficiului Ciocana al Judecătoriei Chișinău. Protestatarii susțin că au achitat integral pentru imobilele procurate de la Glorinal, iar Chirică le-a plasat locuințele gaj la bancă în contul unui credit pe care nu l-a restituit. Acum ei riscă să rămână fără apartamente, dacă banca va decide să-și recupereze datoriile.

Vasile Chirică și alții șapte foști subalterni ai săi au fost reținuți pe 7 septembrie, fiind învinuiți de abuz de serviciu.

La finele anului trecut, procurorii au desfășurat percheziții în 12 locații care aparțin Companiei Glorinal. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, perchezițiile au fost efectuate în legătură cu investigarea infracțiunilor de escrocherie și abuz de serviciu, comise de factori de decizie ai companiei de construcții atunci când nu au asigurat transmiterea în proprietatea clienților a apartamentelor și spațiilor comerciale în care aceștia au investit bani. Compania se află în proces de insolvabilitate.

În februarie 2020, Vasile Chirică a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă pentru că ar fi pretins 1.500 de euro de la un bărbat pentru a-i rezolva o problemă legată de darea în exploatare a unui bloc locativ.

Bănuitul şi-a recunoscut vina pe deplin în acest caz, iar procurorii l-au pus sub învinuire, obligându-l să nu părăsească ţara şi să se prezinte la organul de urmărire penală în caz de necesitate.

În dosarul pentru care a fost plasat în arest preventiv, Vasile Chirică pledează nevinovat.

Julieta Savițchi
07/10/2020Follow us on Telegram

Comentarii