Dosarul în care Veaceslav Platon este învinuit de escrocherie și spălare de bani, expediat în instanța de judecată. Procurorii oferă detalii

Anticoruptie.md
18/11/2016
Veaceslav Platon, la ședința de judecată a Curții de Apel Kiev din 9 august 2016. Sursa foto: pravovest.kiev.ua

Procuratura Anticorupţie anunţă că a finalizat urmărirea penală a cauzei pornite pe numele lui Veaceslav Platon, în cadrul căreia procurorii îl învinuiesc de escrocherie şi spălare de bani, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu circa 800 de milioane de lei. Dosarul a fost expediat în instanța de judecată. 

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală. Ulterior, o parte ar fi fost utilizată pentru stingerea unor credite obţinute anterior de către omul de afaceri în băncile din Republica Moldova.

Procurorii precizează că învinuitul a beneficiat de credite în valoare de peste 800 de milioane de lei de la BEM, utilizând persoane interpuse care, pentru obţinerea banilor, au gajat acţiuni la Moldindconbank, compania ASITO, bunuri imobile ce aprţineau Moldindconbank, precum şi bunuri din Federaţia Rusă. „Banii au ajuns însă pe conturile a zeci de firme off-shore, dar şi a unor companii şi instituţii financiare din Rusia, Letonia şi Ucraina. Toate acestea pentru a le conferi o provenienţă legală”, se arată în comunicatul de presă.

În prezent, procurorii au aplicat sechestru pe bunuri, părţi sociale ale companiilor rezidente ce aparţin învinuitului şi conturi bancare în valoare de aproximativ 700 de milioane de lei. Dacă va fi găsit vinovat, Veaceslav Platon riscă până la 15 ani de închisoare pentru escrocherie şi zece ani pentru spălare de bani.

Procurorii Anticorupție au declarat că dispun de mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon la 25 iulie și tot în aceeași zi l-au anunțat în căutare internațională. Omul de afaceri a fost reținut peste doar câteva ore la Kiev fiind plasat în arest. La distanța de o lună, pe 30 august, Procuratura Generală a anunțat telegrafic despre faptul că businessmanul a fost extrădat. Nici Procuratura, nici Inspectoratul General de Poliție (IGP), instituție care s-a ocupat de extrădare, nu au oferit detalii.

Portalul Anticoruptie.md a publicat recent o anchetă în care a arătat că la extrădarea lui Veaceslav Platon au fost implicate două curse charter, aeronave folosite anterior de demnitari din Ucraina. Detalii în ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Anticoruptie.md
18/11/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii