Dosarul inițiat pe numele bașcanului Evghenia Guțul, tot mai aproape de expedierea în instanța de judecată

Tatiana Gherța
10/04/2024
facebook.com/Evghenia Gutul

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, care are statutul de învinuit în dosarul numit generic - Finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”, urmează în foarte scurt timp să fie trimisă pe banca acuzațiilor, a confirmat Procuratura Anticorupție pentru portalul Anticoruptie.md.

Evghenia Guțul este pusă sub învinuire în dosarul Finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” pentru finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale.

Mai exact, pentru acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării partidului sau a concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat sau a unei organizaţii (asociaţii) criminale, infracțiune ce se pedepseşte cu amendă în mărime de la 850 la 1350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la unu la șase ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita anumite activităţi pe un termen de la doi la cinci ani.

Totodată, Guțul este învinuită pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii prin sfaturi, indicaţii, prestare de informaţii, acordare de mijloace sau instrumente ori înlăturare de obstacole, precum şi persoana care a promis dinainte că îl va favoriza pe infractor, va tăinui mijloacele sau instrumentele de săvîrşire a infracţiunii, urmele acesteia sau obiectele dobîndite pe cale criminală ori persoana care a promis din timp că va procura sau va vinde atare obiecte. 

Infracțiunile pentru care este învinuită Guțul sunt prevăzute la art.  30, 42 alin.(5), 45, 1812 alin. (5) şi art.30, 42 alin. (5), 45, 1812 alin. (5) din Codul penal.

„Vă informăm că urmărirea penală fost terminată și se află la etapa de prezentare a materialelor urmăririi penale părții apărării. După finalizarea acestei etape, cauza penală urmează să fie expediată în instanța de judecată”, a precizat Procuratura Anticorupție pentru Anticoruptie.md.

Evghenia Guțul a fost citată pe 2 aprilie la Procuratura Anticorupție unde a fost informată că are statut de învinuit. După audieri, Guțul a precizat că dosarul este unul fabricat și că este supusă presiunilor politice.

Guvernatoarea regiunii găgăuze a catalogat învinuirea drept o tehnică a guvernării împotriva opoziției. Contactată pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al PAS, Adriana Vlas, a calificat declarațiile Evgheniei Guțul drept aberații. 

Tatiana Gherța
10/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii