Dosarul interceptărilor telefonice: Cum au scăpat patru magistraţi de a fi cercetaţi penal

Julieta Saviţchi
07/09/2021

Patru judecători care în perioada guvernării PDM, condus de Vladimir Plahotniuc, au autorizat interceptările telefoanelor liderilor din opoziţie şi a activiştilor incomozi au scăpat de dosare penale datorită inactivităţii procurorilor. Este vorba despre Elena Costiuc, Sergiu Bularu şi Ştefan Corcea, la moment judecători de instrucţie în Judecătoria Chişinău, şi Svetlana Tizu, suspendată din funcţia în urma unui dosar de corupţie.

La 21 octombrie 2019, procurorul anticorupţie, Grigore Niculiţă, care gestiona dosarul interceptărilor, a depus un raport privind necesitatea ridicării imunităţii în privinţa magistraţilor Costiuc, Bularu, Corcea şi Tizu pentru a-i investiga în dosarul respectiv.

În noiembrie 2019, Procuratura Anticorupţie a pregătit patru sesizări pentru Consiliul Superior al Magistraturii privind eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, percheziţie, reţinere, arestare şi tragerea la răspundere penală a judecătorilor care au autorizat interceptarea convorbirilor telefonice în privinţa a 27 de persoane. Printre argumentele aduse se indica că autorizaţiile de interceptare a telefoanelor au fost emise ilegal, nu au fost verificate conexiunile persoanelor şi necesitatea de a li se asculta convorbirile telefonice şi au prelungit autorizaţiile de interceptare peste termenul de 6 luni, prevăzut de lege.

Pentru că în noiembrie 2019 se dădea bătălia în interiorul fostei alianţe de guvernare PSRM - Blocul ACUM pentru funcţia de procuror general, soldată cu demisia Guvernului condus de Maia Sandu, Procuratura Anticorupţie a transmis sesizările pentru CSM în decembrie 2019, după desemnarea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general.

Alexandr Stoianoglo a remis înapoi la Procuratura Anticorupţie sesizările pentru CSM pe motiv că nu ar fi fost argumentate suficient.În acelaşi timp, Stoianoglo a dispus efectuarea controlului la Procuratura Anticorupţie. Dosarul interceptărilor a fost luat de la procurorul Niculiţă şi transmis în gestiunea procurorului Armen Oganesean, care fusese detaşat de la Procuratura Chişinău.

Procuratura Anticorupţie nu a mai venit cu solicitări privind ridicarea imunităţii în privinţa celor patru magistraţi.

În primăvara anului 2020, Procuratura Anticorupţie i-a scos de sub urmărire penală şi pe cei trei procurori din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Dumitru Railean, Roman Rusu şi Valeriu Sîrbu, bănuiţi în dosarul interceptărilor ilegale, pe motiv că expirase termenul de şase luni, prevăzut de lege pentru înaintarea statutului de învinuit.

Amintim că, la 2 septembrie 2019, Dumitru Robu, procurorul general interimar din perioada respectivă, a dispus pornirea a trei cauze penale în privința interceptărilor ilegale, admise în dosarele penale instrumentate în perioada anilor 2017-2019 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Interceptările au vizat mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi alte persoane publice, suspectați de „organizarea şi conducerea unor acțiuni de dezordine în masă”. Cazul a fost scos la iveală de o investigație jurnalistică.


 

 

 

Julieta Saviţchi
07/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii