Dosarul Ion Druţă versus CSM// Decizia privind ilegalitatea ridicării imunităţii fostului preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, anulată

Julieta Saviţchi
02/08/2021
ZdG

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a anulat decizia Curţii de Apel Chişinău, din 7 decembrie 2020, prin care a fost declarată ilegală ridicarea imunităţii de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) fostului preşedinte al CSJ, Ion Druţă, pentru a fi reţinut şi cercetat penal pentru amestec în înfăptuirea justiţiei. Instanţa supremă a transmis dosarul la rejudecare în Curtea de Apel Chişinău.

„La dosar nu este anexat procesul-verbal al şedinţei autorităţii publice care a adoptat actul administrativ contestat. Instanţa este în imposibilitate să verifice aspectele invocate. Acestea urmează să fie examinate la rejudecarea cauzei, instanţa urmând să se expună cu privire la legalitatea actului administrativ contestat, prin prisma respectării prevederilor stipulate la adoptarea acestuia”, şi-au argumentat decizia magistraţii de la CSJ.

Amintim că, la 24 octombrie 2019, CSM a dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru pornirea urmării penale, reținerea, aducerea silită, arestarea, perchiziționarea și atragerea la răspundere penală înprivința președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță. Peste câteva zile, Ion Druţă a contestat în instanţă decizia CSM prin care i-a fost ridicată imunitatea. În opinia reclamantului, la ședința Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie 2019, au fost revocați din funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii Dorel Musteaţă, Nina Cernat, Anatol Galben, Petru Moraru şi Victor Micu. Din aceste considerente, ședința la care i-a fost ridicată imunitatea ar fost ilegală, deoarece a fost convocată de către ex-membrii Consiliului Superior al Magistraturii, care şi-au însușit ilegal calitatea de membri şi atribuțiile acestora.

La 21 ianuarie 2021, Curtea de Apel Chişinău a declarat ilegală decizia CSM prin care lui Ion Druţă i-a fost ridicată imunitatea. Instanţa de apel şi-a argumentat decizia prin faptul că lui Ion Druţă i-ar fi fost încălcat dreptul la apărare.”„Ion Druță a fost invitat la ședința Plenului CSM din 24 octombrie 2019 pentru examinarea cererii de demisie, dar nu pentru examinarea propunerii Procurorului General interimar”, se arată în decizia Curţii de Apel Chişinău, anulată de către instanţa ierarhic superioară.

În toamna anului 2019, pe numele lui Ion Druţă au fost pornite două dosare penale, de fiecare dată fiind înaintat câte un demers către CSM privind ridicarea imunităţii.

Primul dosar, pentru îmbogăţire ilicită, i-a fost intentat lui Druţă în septembrie 2019, imuninitatea fiindu-i ridicată la 24 septembrie 2019. În urma percheziţiilor efectuate în biroul de serviciu al lui Druţă, au fost descoperite înscrisuri care ar fi demonstrat că Ion Druţă ar fi dat indicaţii magistraţilor ce decizii să adopte în anumite dosare.

Peste câteva zile, la 1 octombrie 2019, Ion Druţă a depus cerere de demisie.

În baza pretinselor probe, procurorii i-au mai intentat lui Druţă un dosar penal, pentru amestec în înfăptuirea justiţie, iar la 24 octombriei CSM i-a ridicat pentru a doua oară imunitatea.

În aprilie 2020, Procuratura Anticorupţie a decis să-l scoată pe Ion Druţă de sub urmărire penală în dosarul pentru amestec în înfăptuirea justiţiei, „în legătură cu insuficiența probelor pentru înaintarea învinuirii și expirarea termenului de menținere a persoanei în calitate de bănuit”.

Amintim că, decizia Adunării Generale a Judecătorilor din 27 septembrie 2019 nu a fost recunoscută, iar membrii CSM revocaţi activează şi până în prezent.

În ianuarie 2020, Ion Druţă a obţinut licenţă de avocat. Dosarul intentat pentru îmbogăţire ilicită se află în gestiunea Procuraturii Anticorupţie.

Julieta Saviţchi
02/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii